Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
rättspsyk i säter

"Patienter ringer hit och klagar"

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 14.00
Foto: Johannes Rosendahl

När chefsöverläkaren bemötte anklagelser om vanvård var hon helt helt säker på att det inte förekommer trakasserier och bestraffningar på Säter. Men patientnämndens förvaltningschef förstår inte hur hur chefsöverläkaren kan vara så säker.

– Patienter ringer hit och klagar på vården. Då kommer det faktiskt fram såna synpunkter som chefsöverläkaren på Säter säger att det inte förekommer. Till exempel hot om repressalier, indragna förmåner och nedvärderande omdömen. Så jag tycker det är fel att säga att det inte förekommer, säger patientnämndens förvaltningschef Staffan Mild.
Det var tidigare i veckan som Säters chefsöverläkare Susanne Nyberg bemötte anklagelser om missförhållanden och vanvård på rättspsykiatriska kliniken.

– Hennes slutrepliker där hon säger att det inte förekommer, de tycker jag inte riktigt stämmer. Vårt intryck är att det visst förekommer. I vilken omfattning har jag svårt att bedöma. Men det är inte noll i alla fall, säger Staffan Mild.

Men allt är inte dåligt på den rättspsykiatriska kliniken. Patientnämndens stödpersoner, som ofta besöker patienter på Säter, säger att det finns mycket bra där också.

– Det finns kuratorer och sköterskor som patienterna tycker är väldigt bra. Så det här är inte svart eller vitt. Det finns flera sidor av det här myntet, säger Staffan Mild.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

FAKTA Patientnämden

Patientnämnden är en fristående, opartisk instans reglerad enligt lag. Nämnden hjälper till att utreda dina problem genom kontakter med din vårdgivare. Nämnden informerar dig om dina rättigheter som vårdtagare.

Patientnämnden utser stödpersoner till patienter som vårdas enligt lag inom psykiatrin.

Patientnämndens ledamöter och personal arbetar under tystnadsplikt.

Källa: Landstinget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".