Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomar smartare av fisk

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 14.12
Färsk makrill till middag? Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Ungdomar blir smartare av fisk. I alla fall 15-åriga pojkar. De som åt fisk en gång i veckan hade sex procent bättre resultat på intelligenstester. Elever som Dalanytt träffar vid Gruvrisskolan i Falun äter fisk en till två gångar i veckan men känner sig inte särskilt smartare.

– Väldigt sällan, ganska ofta i skolan men nästan aldrig hemma, det kanske blir en gång i veckan, säger Daniel Kling som går i nian på Gruvrisskolan i Falun.

– Två gånger, en gång hemma och en gång i skolan, säger eleven Gustav Villwock.

Studien är gjord bland 4000 tonårspojkar i Västra Götaland. De som åt fisk dubbelt så ofta förbättrade sina testresultat med tolv procent, enligt undersökningen som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica.

När Dalanytt besöker skolan serveras det Tex-mex biff med potatismos. En gång i veckan får eleverna äta fisk.

– Kokt och stekt fisk är lättsmällt och bra för magen, säger husmor Carina Lannstedt.

Känner ni er smartare när ni äter fisk?
– Det vet jag inte men jag tar omegatre-tillskott men jag vet inte om jag känner någon skillnad, säger eleven Daniel Kling.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".