Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bråckundersökning gav utdelning

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 05.15
Ulf Andersson. Foto: Eva Rehnström/SR Dalarna

Varje år dör det cirka 800 personer av att ett pulsåderbrock brister. Men det kan finnas en vändning, för nu har 1600 män i 65-årsåldern undersökts för pulsåderbrock av Landstinget Dalarna, försöket gav så bra resultat att det nu kommer att fortsätta.

– När jag fick veta det här kändes det som jag hade en tidsinställd bomb i mig, inte alls behagligt. Det kunde ju smälla när som helst trodde jag men det gick fort, säger Ulf Andersson från Säter som upptäcktes med bråck under screeningen. I mitten på oktober var han på en undersökning och den 25:e november opererades Ulf.

Varje år dör cirka 600 män och drygt 200 kvinnor till följd av att ett pulsåderbråck brister. Trots det har så kallad screening för att upptäcka bråck inte varit en självklarhet.

Sedan ett år tillbaka har Landstinget Dalarna satsat på screening. Av dem 1600 män som undersökts hade sex personer så allvarliga bråck att operation var direkt nödvändig. Ett trettiotal mindre bråck upptäcktes också vilket kan betyda operation om några år. Det har också inletts försök med att även undersöka kvinnor.

– Problemet har varit att kvinnor utvecklar sjukdomen betydligt senare i livet. Kanske 10 till 15 år senare, säger Sverker Svennsjö, kärlkirurg på Falu Lasarett.

Så screening för kvinnor kommer inte att bli aktuellt?
– Eftersom kunskapsläget är dåligt, både i Sverige och i resten av världen, så genomför vi just nu en studie som är ett samarbete mellan landstinget i Dalarna och landstinget i Uppsala län där vi på prov kallar sex årskullar med 70-åriga kvinnor, säger Sverker Svennsjö.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".