Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länsstyrelsen Dalarna:

Positiva till rovdjursförslag

Publicerat fredag 20 mars 2009 kl 12.25

Det finns många bra förslag i Naturvårdsverkets utredningar om rovdjursförvaltningen och som bland annat innebär att fler beslut ska tas på länsnivå. Det säger Länsstyrelsen Dalarna, som dock har vissa små anmärkningar.

Enligt Naturvårdsverket finns vissa möjligheter till så kallad förvaltningsjakt på varg, alltså den typ av jakt som vi har i dag på björn och lo, där ett bestämt antal djur får skjutas.

Men Länsstyrelsen menar att formerna för en sån jakt inte blivit tillräckligt belysta. Det är till exempel viktigt att det görs tydligt om man ska kunna skjuta båda alfadjuren i en vargflock, menar Länsstyrelsen. Och en annan svårighet som Länsstyrelsen påpekar är att man inte kan veta om de djur som fälls har en genetisk bakgrund som kan stärka stammen.

När det gäller frågan om förvaltningsjakt kontra skyddsjakt så tycker Länsstyrelsen, i likhet med Naturvårdsverket, att skyddsjakten bör prioriteras.  

– Den ger bättre möjligheter att ta bort djur som angriper hundar och tamdjur, och det är inte minst viktigt för föbodbrukarna, säger miljövårdsdirektören Stig Åke Svensson.

Naturvårdsverket föreslår att de regionala rovdjursgrupperna och viltvårdsnämnden slås samman till en enda enhet, ett viltförvaltningsråd. Men enligt Länsstyrelsen innebär det för Dalarnas del att en del mindre organisationer inte får plats i det nya rådet. Länsstyrelsen efterlyser därför en större frihet för varje region att själv bestämma vilka som ska ingå i rådet.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".