Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Glas i kyckling-larmen

"Rädd för att få en glasbit i mig"

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 13.39
Kronfågel har dragit in 900 ton fryst kyckling efter glaslarmen. Foto: Erik Karlsson/Scanpix

Flera larm om glas i kyckling har kommit under de senaste dagarna och flera restauranger och storkök i landet stoppar nu att servera kyckling.  Trots det så fortsätter restauranger som Dalanytt talat med att ha kyckling på menyn. Men matkunder är oroliga och skippar kycklingen i matkassen.

På Åhléns restaurang i centrala Falun kunde man vid lunchtid på onsdagen beställa en italiensk kycklingmacka. Fast när chefen visade sig berättade hon att hon just fått ett mail från företagsledningen. Ett mail som handlade om att stoppa försäljningen av kyckling under en tid framöver. Mer än så ville hon inte säga.

Ett stenkast från Åhléns ligger restaurang Etage. Där serverar man också kyckling på menyn.
– För att många tycker om kyckling, förklarar Andreas Stenberg, kock på restaurangen. Han har inte märkt någon medgång efter de senaste larmen om glas i kycklingen.
– Ingen har ens frågat faktiskt.

Utanför en matbutik i Falun är folk desto mer oroliga, flera Dalanytt träffar vill inte köpa kyckling just nu.

– Jag tycker inte det är något kul att köpa det nu, jag vågar faktiskt inte. Jag är rädd för att få en glasbit i mig, säger Birgitta Hedlund som är på väg in i en matbutik.

– Jag har inte köpt någon kyckling sedan beskedet kom, nog tänker jag mig för lite extra nu. Det verkar vara någon form av sabotage, kanske mot kycklinguppfödning, jag vet inte, säger kunden Kristina Eklund.

Det finns också de som aldrig äter kyckling överhuvudtaget.
Lena Lindström är etolog (en biolog med inriktning på djurs beteende) på Djurens Rätt. Hon är kritisk mot att äta djur och mot kycklingindustrin. Men om glaset i svensk kyckling skulle vara ett sabotage av djurrättsaktivister så motverkar de sina egna syften menar hon.

– Jag har svårt att se att det är så effektivt. Dels kan man skada människor, det är aldrig bra. Och sen kommer Kronfågel kalla tillbaka all kyckling och sedan föda upp nya kycklingar som ska ta deras plats, säger Lena Lindström.
På onsdagen bestämdes att Rikskriminalpolisen går in och samordnar utredningarna kring glasfynden i kyckling.

Anna Bjärnmark
anna.bjarnmark@sr.se

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Fråga

Fakta: turerna kring glaset i kycklingen

Den 20 mars återkallade Kronfågel ett parti djupfryst kyckling sedan en konsument funnit en bit glas i en kycklingfilé. Samtidigt meddelade bolagets vd att man skulle se över rutinerna. Tre dagar senare återkallade bolaget ytterligare partier efter nya larm om glas. Samma dag gjorde Kronfågel en polisanmälan. Den 24 mars återkallades samtliga partier av fryst kycklingfilé av bröst och lårfilé sedan ännu fler konsumenter hittat glas i Kronfågels produkter. Den 27 mars, efter ytterligare fyra glasfynd, beslutade företaget att återkalla all djupfryst kyckling under varumärket Kronfågel. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".