Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Orsaskolor får både ris och ros

Publicerat måndag 25 maj 2009 kl 14.42

Skolan i Orsa får både ris och ros av skolinspektionen som granskat verksamheten. Förskolan fungerar bra, men på Orsa Lärcentrum har elever upplevt att de kränks av vuxna genom sexuella anspelningar och antydningar om drogmissbruk.

När det gäller förskolan i Orsa säger skolinspektionen att den fungerar väl och utgör en god grund för fortsatt skolgång. Både förskolan och grundskolan erbjuder barn och elever generellt sätt en trygg och lärande miljö, enligt rapporten. Men det finns också brister. Hårt språkbruk och mobbning förekommer om än i begränsad omfattning. Personalen har inte alltid ett gemensamt förhållningssätt gentemot barnen och det skapar otrygghet, menar skolinspektionen.

På Orsa Lärcentrum med sina gymnasieutbildningar har elever upplevt att de kränks av vuxna genom sexuella anspelningar och antydningar om drogmissbruk. I det fallet säger skolinspektionen att alla verksamheter måste bedriva ett målinriktat arbete för att förebygga och förhindra trakasserier och kränkningar. Kvalitetsarbetet i skolan får också kritik, det handlar bland annat om hur elevernas resultat följs upp och utvecklas. Men det jobbar kommunen nu med.

Och skolinspektionen anser också att skolorna i Orsa inte lever upp till en avgiftsfri skola när aktiviteter på vissa friluftsdagar kostar mellan 140 och 300 kronor.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".