Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetar för vitryggens återkomst

Publicerat fredag 12 juni 2009 kl 05.00
1 av 3
Kristoffer Stighäll, Naturskyddsföreningen, Ulrika Sjöberg, nationell samorndade av hackspettprojektet, och Staffan Müller ser möjligheter att få tillbaka den vitryggiga hackspatten Foto: Alf-Jan Hansson
2 av 3
Mats Forslund Foto: Alf-Jan Hansson
3 av 3
Vitryggig hackspett. Foto: Fredrik Wilde/Scanpix

Nu görs det försök att få tillbaka den vitryggiga hackspetten till Dalarna. För drygt 25 år sedan var den allmänt förekommande. Idag finns det bara ungefär 15 fåglar totalt i landet. Ett projekt, där flera myndigheter, kommuner och organisationer deltar, samlar nu sina krafter för att göra det möjligt för vitryggiga hackspetten att häcka här igen.

Representanter för kommuner, länsstyrelse, skogsvården och fågelvänner har träffats för att få mer kunskap om den vitryggiga hackspetten och vad den kräver för livsbetingelser.

Fram till 1975-1980 var vitryggig hackspett allmänt förekommande i stora delar av Sverige och med en tyngdpunkt i Dalarna, Värmland och Gästrikland.

Nu finns det bara omkring 15 fåglar totalt i landet. Ingen av dem finns i Dalarna. I Värmland har det dock skett två häckningarna i sommar. Det har väckt stor uppmärksamhet.

– Anledningen till att vitryggiga hackspetten försvann var att skogsbruket starkt ändrades, så att lövskogen minskade och det istället skedde en satsning på barrskog, säger Kristoffer Stighäll, expert på vitryggig hackspett vid Svenska Naturskyddsföreningen.

Vitryggig hackspett kräver områden med mycket lövskog, främst asp. Däremot kan den inte leva i granskogar, som ger mycket skugga och därmed en annan typ av insekter.

I flera av våra grannländer finns det ett stort antal vitryggar, främst i Norges fjordområden och i Litauen.

Bra hackspettsområden möjliga
Initiativtagare till samlingen i Leksand var Staffan Müller. Inför samlingen hade han med hjälp av flyg inspekterat områden kring Dalälven och Siljan.

– Och det finns flera områden, som där kan vara utgångspunkt för att skapa bra hackspettsområden, säger han.

– Innan de är perfekta kan det ta 30-40 år, men startar man nu kan det kanske komma vitryggar om några år, hoppas han.

Kristoffer Stighäll, ser ett stort hot mot den vitryggiga hackspettens livsområden:

– Det är att man hämtar ut allt mer biobränsle och mer eller mindre dammsuger skogen.

Bra måttstock
Mats Forslund, ornitolog från Avesta, har länge varit engagerad i projekt med vitryggig hackspett.

– Får man en vitryggig hackspett i ett omrdåe, vet man att den biologiska mångfalden där är av bästa kvalitet, den är något av en måttstock på det.

Alf-Jan Hansson
alf-jan.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".