Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Malung-Sälen bryter mot lagen”

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 15.18
Brandmän in action. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Malung-Sälens kommun är en av flera kommuner som sparar in på personal inom räddningstjänsten. Det strider mot lagen av skydd mot olyckor, anser Brandmännens riksförbund. Men kommunalrådet i kommunen är beredd att ompröva beslutet om det skulle vara ett lagbrott.

– Man har brutit mot lagen på två sätt, ett: kommunfullmäktige har inte antagit något handlingsprogram. Två: det länsstyrelsen anser vara en skälig styrka för att kunna upprätthålla lagen, då lägger man ett förslag som är lägre, säger Owe Fröjd, ombudsman på Brandmännens riksförbund.

Enligt lagen, som Owe Fröjd hänvisar till, ska varje kommun upprätta ett handlingsprogram, som ska förnyas vart fjärde år. Malung-Sälens kommun saknar ett nytt handlingsprogram. Kommunen ska också ha rätt omfattning av räddningspersonal, som ska stämma överens med riskbilden. Enligt Länsstyrelsen ska antalet räddningspersonal prioriteras vid högrisksäsong. Malung-Sälen har inte tagit hänsyn till det, anser Brandmännens riksförbund.

Brandmännens riksförbund kräver också att kommunerna som bryter mot lagen måste få påföljder. Annars kommer kommunerna att fortsätta som idag.

– Nu har det visat sig att både i Malung, Åre, Stockholm, Pajala, det finns fler kommuner där man bara rycker på axlarna och säger: ni kommer inte åt oss.

Hur allvarligt är det här tycker ni?
– Säkerheten när det gäller olyckor och eldsvådor är väldigt allvarlig tycker jag. När man går ner på mindre antal personer, det får man enligt lagstiftningen inte göra vissa arbetsuppgifter, till exempel rökdykning, säger Owe Fröjd.

Malung-Sälens kommuns kommunalråd, Kurt Podgorski (S), säger att bakgrunden till att kommunen ser över räddningstjänsten är den dåliga ekonomin som flera kommuner dras med.

– Varenda nämnd och förvaltning har fått sparbeting, även räddningsnämnden. Om det skulle vara lagbrott så förutsätter jag att det blir prövat på något sätt. Jag är ingen expert på lagstiftning, det blir mer övergripande som förtroendevald. I den budgetberedning som jag leder har vi inte sett anledning att ifråga sätta räddningsnämndens kunskaper i det här området, säger han.

Thomas Andersson
thomas.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".