Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för nytt nattavtal

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 08.31
Stefan Larsson, ordförande för Vårdförbundet Dalarna. Foto: Johannes Rosendahl/SR

Mer arbetstid för samma lön, det kan bli verklighet för länets sjuksköterskor i höst. Landstinget har sagt upp det nuvarande nattavtalet och har lagt fram ett nytt förslag. Nu ökar oron hos den drabbade personalen och Vårdförbundet Dalarna är kritiska.

– Landstinget har lagt ett väldigt kortsiktigt beslut. Av ekonomiska skäl så gör man precis vad man kan för att försöka att reda upp det. Då fattar man beslut som tyvärr inte är alltför långsiktiga, säger Stefan Larsson, ordförande för Vårdförbundet Dalarna.

Avtalet omfattar främst sjuksköterskor i länet och det nya förslaget innebär bland annat att den fasta nattpersonalen arbetar åtta timmar mer under en månad samtidigt som lönen ligger kvar på samma nivå som tidigare. Fler arbetstimmar innebär kortare återhämtning mellan passen vilket kan få konsekvenser för patienterna.

– Patientsäkerheten försämras. Nu kommer vi återigen tillbaka till att vi har halvt medvetslös personal på nätterna på grund av trötthet, menar Stefan Larsson.

På Falu lasarett är oron stor bland personalen. Carina Sjöberg jobbar sedan flera år som sjuksköterska på infektionsavdelningen och berättar att nattavtalet är lika viktigt för att sjuksköterskorna ska orka jobba natt som jouravtalet är för läkarna.

– Vi oroar oss för hur vi ska orka jobba nätter. Vi har fått tidskompensation och på det sättet har vi orkat jobba natt, nu vet vi inte hur det blir, säger Carina Sjöberg.

Kan det bli så att färre erbjuder sig att jobba natt?
– Det är många som kommer att sluta jobba natt om det blir en för stor försämring. Då blir det brist på nattpersonal igen precis som det var för några år sedan. Nattavtalet infördes för några år sedan för att locka sjuksköterskor och undersköterskor till nätterna.

– Just nu känns det inte som att vi kan påverka situationen utan nu väntar vi bara och ser hur avtalet kommer att se ut.

Hur känns det inför hösten?
– Jag kommer att sluta jobba nätter, jag kommer inte att orka. Det som också oroar mig är att vi som är lite äldre och har större erfarenhet, hur blir det om vi slutar att jobba nätter och det bara blir nya sjuksköterskor på nätterna, säger Carina Sjöberg vid Falu lasarett.

Förhandlingarna om det nya avtalet kommer att inledas efter semestrarna.

Malin Österberg
malin.osterberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".