Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafikverket hamnade i Borlänge

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 17.14
1 av 2
Banverket kommer från april 2010 att gå upp i Trafikverket. Foto:Alf-Jan Hansson
2 av 2
Snart blir Vägverket en del av nya Trafikverket. Foto:Alf-Jan Hansson

Det nybildade Trafikverket kommer att ligga i Borlänge. Det har regeringen beslutat. Den nya myndigheten ska ersätta Banverket och Vägverket, som kommer att läggas ner. Trafikverket ska inleda sitt arbete den 1 april 2010 och ansvara för utvecklingen av det samlande transportsystemet i landet.

 En utredare, som ska förbereda bildandet, har också utsetts av regeringen.

– Det är ingen sensation att Borlänge får ha kvar det som redan finns här, tycker den socialdemokratiske riksdagsmannen Peter Hultqvist från Borlänge.

Han menar att det inte är någon självklarhet att en sammanslagning mellan vägverket och banverket blir lyckad.

– De har så olika förutsättningar på många olika sätt, säger han.

Vad det personellt kommer att leda till har han svårt att förutse.

– Men vi som lokalapolitiker får vara observanta så att inte arbetstillfällen slinker iväg åt andra håll, framhåller Peter Hultqvist.

 Även sjö och luft

Trafikverket ska bland annat ansvara för en samlad långsiktig infrastrukturplanering för väg, järnväg, sjö och luft. Det får också ansvar för planering, byggande, drift och underhåll av de statliga vägarna och järnvägarna.

De verksamheter som den 1 april 2010 förs över till Trafikverket är från Vägverket och Banverket. Vidare handlar det om verksamheter rörande långsiktig infrastrukturplanering och riksintressen vid Sjöfartsverket, och verksamheter om långsiktig infrastrukturplanering, driftbidrag och investeringsbidrag till icke statliga flygplatser samt riksintressen för luftfarten vid Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".