Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rättvik

Kommunalt naturreservat i Rättvik

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 07.43

Rättviks kommun vill bilda ett kommunalt naturreservat i Lerdal. Med hjälp av statliga pengar har markägarna köpts ut och reservatet Dalen-Hökolsberget ska invigas nästa vår.

 På ett möte i Lerdals bystuga i går kväll presenterade kommunen planerna.

- Det är ett område som har höga värden både för friluftsliv och naturvärden, säger Pia Söderström, natur- och miljösamordnare i Rättvik.

Arbetet med att köpa ut flera privata markägare har pågått under flera år. Naturvårdsverket har bidragit med 50 procent av kapitalet. Nu återstår bara ett par affärer innan marken är i kommunens ägo.

Naturreservatet ska färdigställas under året och invigas våren 2011.

De boende i Lerdal och Gärdebyn har reagerat mot att det populära friluftsområdet har fått växa igen. Och de befarar att ett naturreservat gör att marken inte får gallras och röjas.

- Som området ser ut i dag så är det helt förslyat. Och när vi tittade i reservatförslaget så ska det göras väldigt små förändringar mot hur det är i dag, säger Mats Nyström som bor i Lerdal.

Han har samlat in namnunderskrifter bakom ett förslag som innebär omfattande gallring och röjning av området.

Kommunen verkar ha lyssnat på bybornas synpunkter och presenterade en kompromiss på mötet i går: Kommunen kan tänka sig att avverka - åtmintone lite grann.

- Ja, vi kommer att föreslå att man gallrar i vissa skogspartier ned mot byn. Och att man röjer sly för sikten så att det känns mer öppet i området, säger Pia Söderström.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".