Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig självbild ett vanligt problem

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 15.01

Brisrapporten 2010 som släpptes idag rapporterar bland annat om stor psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, framförallt hos flickor.

Katarina Eriksson Fagerberg är chefsöverläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Dalarna och där har man uppmärksammat problemet.

- Vi känner igen bilden. Till BUP söker sig både pojkar och flickor men just tonårsflickorna som mår dåligt är en stor grupp hos oss, säger Katarina Eriksson Fagerberg.

Det handlar bland annat om för höga krav på att vara vacker och om prestationshets och den dåliga självbilden leder till ätstörningar, självdestruktivitet och ångest. Något som kan få livshotande konsekvenser.

Katarina Eriksson Fagerberg upplever att flickor idag har en sämre självkänsla och att problemen kring det har ökat.

- Att det har ökat är en uppfattning som man får när man jobbar med vård av ungdomar.

Samhället idag ser ut på ett sätt som påverkar hur man mår och hur man blir och Katarina Eriksson Fagerberg tror att fler ungdomar idag skulle säga att de inte duger som de är, jämfört med förr.

Att det är mest unga flickor som brottas med den här typen av problem och som utvecklar ångest och depression tror Katarina Eriksson Fagerberg beror på att flickor har en tendens att vända saker mot sig själva.

- Alla människor är ju olika men som grupp har kvinnor och flickor ett sådant mönster.

Hur får man bukt med det här problemet?

- Jag tror att man måste göra det på olika sätt. Dels genom en samhällsdebatt. Man måste se hela vägen kring föräldraskap, skolor och runt kraven som alla människor har på sig, om de är rimliga eller inte, säger Katarina Eriksson Fagerberg.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".