Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jaktbeslut ska fattas lokalt

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 15.35

Från den 15 februari kommer flera länsstyrelser att kunna ta alla beslut om skyddsjakt på björn, lodjur, varg och järv.

Det är naturvårdsverket som delegerar besluten till länsstyrelser i de län där det finns reproducerande stammar av dom här arterna.

Det här är en följd av riksdagens beslut om ny rovdjursförvaltning med ökat lokalt inflytande.

Landet har delats in i tre nya rovdjurförvaltningsområden - det norra, det mellersta och det södra. Dalarna tillhör det mellersta, och länsstyrelserna för ett område får nu en gemensam ram att hantera för skyddsjakt.

Tio björnar

I det mellersta området får högst tio björnar skyddsjagas och det gäller då enbart två län, Dalarna och Gävleborg.

Vad beträffar lodjur är ramen högst tolv djur och de får Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Örebro län, Värmland, Uppsala län, Stockholms län och Västra Götalands län dela på - alltså åtta län.

För varg handlar det också om högst tolv djur och det gäller då Dalarna, Gävleborg, Örebro län, Värmland och Västra Götaland.

Ingen kvot

Det bör noterats att det här inte är kvot som måste fyllas utan det maximala handlingsutrymmet som länsstyrelsen får.

Vad sedan gäller licensjakt på rovdjur så planerar naturvårdsverket att även delegera den vad gäller björn redan i augusti i år.

Däremot är det naturvårdsverket som bestämmer om licensjakten på lodjur nu i mars, men nästa år kan länsstyrelserna få delegation även på den jakten.

Dalanyttt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".