Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mora BB håller fortsatt stängt

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 20.01
Blivande mammor kan få föda i Norge

Mora BB kommer inte att öppnas igen inom överskådlig framtid. Det meddelade landstingsstyrelsen vid en presskonferens i kväll.

Mora BB stängdes i somras på grund av läkarbrist och från början var det meningen att Mora BB skulle öppna igen. Men så blir det alltså inte.

– Vi har försökt allt, säger landstingsrådet Ingalill Persson (s), vi har ringt till 883  förlossningsläkare, vi har gjort en upphandling för att privatisera BB men inte fått in något anbud, vi har därefter kontaktat alla som visat intresse men även de saknar förlossningsläkare, vi har undersökt möjligheten att bilda gemensamt bolag med privata intressenter men inte heller det är något alternativ.

– Nu får vi börja tänka om och tänka nytt, fortsätter Ingalill Persson, och bädda för att kunna öppna BB någon gång i framtiden om vi hittar förlossningsläkare som vill arbeta i Mora.

Det är framför allt den långa resvägen som blivande mammor i norra Dalarna upplever som oroande. Nu erbjuds de att föda sitt barn i Elverum i Norge istället för att åka till Falun.

Blivande mammor ska också kunna bo på patienthotellet i Falun längre tid innan förlossningen. Och landstinget ska försöka tidigarelägga en ambulans till Älvdalen.

När Mora BB stängdes fick också gynekologin ta stryk. Läkarbristen medförde att helg och nattjourer stängdes. Nu börjar arbetet med att försöka återställa gynekologin med jour och vård dygnet runt.

– Exakt hur det ska gå till kan jag inte säga idag, säger Gunilla Lindberg, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Dalarna. Två gynekologer måste anställas för att klara arbetstidslagen. Men det är svårt även att rekrytera gynekologer och om det misslyckas finns det risk att även de kvarvarande gynekologerna slutar och att även gynekologin i Mora läggs ner.

– Jag tror inte vi ska mysslyckas, säger Gunilla Lindberg, för vi är på god väg.

Fler läkare behövs, men det blir för stor annan personal. Dessa kommer att erbjudas arbete på andra håll inom landstinget, säger landstingsrådet Ingalill Persson.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".