Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pernilla Hellgren-mordet

Allvarlig kritik mot Dalapolisen

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 11.19
1 av 2
2 av 2

Uppdaterad 17.01

Rikspolisstyrelsen riktar i dag allvarlig kritik mot hur polisen i Dalarna skötte utredningen av mordet på Pernilla Hellgren i Falun i juni 2000.  Polisprofessorn Leif G W Persson, som varit med och granskat mordutredningen, är mycket kritisk mot Dalapolisens utredningsarbete i detta fall.

Enligt rapporten - som just nu presenteras på en presskonferens i Stockholm - sattes inte tillräckliga resurser in i inledningsskedet och utredningsledningen saknade erfarenhet av spaningsmord.

Granskningen visar också att den viktiga inre spaningen blev eftersatt.

Om utredningen skötts på ett riktigt sätt och med tillräcklig kompetens skulle gärningsmannen - Anders Eklund - kunna ha tagits inom dom närmaste månaderna efter mordet, enligt rapporten.

Uppmärksammat öde

Dalapolisen lade ned mycket arbete på att lösa mordet på Pernilla Hellgren som hittades död utanför Falun i juni 2000. Men det var först när 10-åriga Engla Höglunds mördare Anders Eklund våren 2008 även erkände mordet på Pernilla Hellgren som det kunde klaras upp.

Engla Höglunds öde väckte mycket stor uppmärksamhet. Ett omfattande eftersökningsarbete drogs i gång och två dagar senare greps Anders Eklund sedan att hans bil identifierats på ett foto från tiden för Englas försvinnande.

Han dömdes senare till livstids fängelse, efter att ha erkänt de två morden.

Ledningskritik

Från och med hösten 2002 bestod utredningen av mordet på Pernilla Hellgren av en till två personer som dessutom arbetade deltid. Den ansvariga spaningsledaren begärde vid flera tillfällen förgäves att få mer resurser.

Granskningen riktar här "allvarlig kritik" mot den operativa ledningen för polisen i Dalarna. Utredningen har helt enkelt inte haft de resurser som krävs för att kunna slutföras.

Föreslår utbildning

Granskningen fastslår också att bristerna i utredningen av mordet "på intet vis" är unika för polisen i Dalarna. Liknande iakttagelser har gjorts på flera håll i landet och bekräftats i intervjuer med personal vid riksmordskommissionen.

För att åtgärda bristerna föreslår granskningen att alla polismyndigheter ska tvingas uppfylla bemanningskraven vid spaningsmord samt inleda samverkan med närliggande myndigheter vi behov. Det ska också finnas en beredskaps- och handlingsplan för sådana brott, förstärkning behövs vid riksmordskommissionen och en ny granskningsfunktion med ett revisorssystem bör införas vid utredningar av spaningsmord.

Granskningen föreslår också att en nationell kriminalpolisutbildning för våldsbrottsutredare inrättas samt att datastödet vid utredningarna förstärks.

"Berättigad kritik"

Länspolismästaren Sten-Olov Hellberg tycker att kritiken på många sätt är berättigande:

- Vi uppträdde inte professionellt i alla delar, erkänner han.

Han säger att stsörsta misstaget var att Dalapolisen inte upptäcvkte Anders Eklund trots att han tidigt fanns i utredningsarbetet.

- Vi hade stora resurser, men jobbade med tydligen med fel saker, säger Hellberg.

Persson kritisk

Professor Leif G W Persson vid Rikspolisstyrelsen är mycket kritisk till hur mordutredningen bedrevs.

- Vi är mycket kritiska mot Dalapolisen för det sätt som mordet på Pernilla Hellgren har utretts på, och det är en kritik som gäller både högt och lågt, säger Han säger också att bristerna i utredningen på inget sätt är unika för mindre polismyndigheter som saknar erfarenhet av att utreda brott av den här typen.

- Men beklagligtvis får den här utredningen mycket tragiska konsekvenser eftersom samma gärningsman sedan mördade en liten flicka, säger Persson till nyhetsbyrån TT.

"Städats undan"

Han säger att polisen i Dalarna varken varit lat eller ointresserad av att lösa mordet på Pernilla Hellgren. Problemet ligger i bristande professionalism.

- Man vet helt enkelt inte hur man gör, säger Persson.

Leif GW Persson säger att Anders Eklund på något sätt har rensats bort ur Dalapolisens material om mordet på Pernilla Hellgren. Han säger att granskningen inte kan utesluta att Eklund "städats undan" för att polisen ska slippa obehag för de brister som finns i utredningen.

- Det tycker vi naturligtvis är oerhört allvarligt, säger Persson.

Han uppger att alla andra utdrag på misstänkta i utredningen finns kvar.

- Riksåklagaren och rikspolischefen har informerats om städningen och får ta ställning till lämpliga åtgärder säger, Persson.

Det här är en uppgift som länspolismästaren Sten-Olov Hellberg ser allvarligt på.

- Det är en mycket allvarlig anmärkning som ska utredas särskilt. Det är allvarligt om någon vid myndigheten gjort det, säger Sten-Olov Hellberg.

dalanytt@sr.se

Mordfakta

Pernilla Hellgren, 31, ströps till döds den 4 juni 2000 på väg hem i Falun. I nov 2007 fick polisen ett tips om att Anders Eklund kunde vara intressant i utredningen, men tipset blev liggande. Lördagen den 5 april 2008 försvinner Engla Juncosa Höglund, 10, på väg hem utanför Hedemora. Den 7 april greps Eklund. Bevisen bestod i foton på Eklund och Engla som tagits av någon som provat sin nya kamera. Eklund erkände att han mördat Hellgren, sedan han fått veta att hans DNA band honom till brottet. Därefter erkände han även mordet på Höglund. 1995 dömdes Eklund till fängelse i ett år och tio månader för våldtäktsförsök och misshandel, och 1998 till fyra månaders fängelse för sexuellt tvång. Han är också dömd för att ha blottat sig, för misshandel och ha langat alkohol till minderårig. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".