Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Demokratins pris

Motioner i drivor från Ken Swedenborg

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 05.30
Ken Swedenborg, Folkkampanjen för sjukvården. Foto: Johannes Rosendahl.

Landstingspolitikerna, som avslutade ett tredagars fullmäktigemöte i går, fick ta till en extradag för att hinna med alla ärenden. Bland annat på grund av att så många motioner lämnats in. Och nästan alla motioner har lämnats in av en enda person.

Nämligen Ken Swedenborg i Folkkampanjen för sjukvården.

– Ja, det är väl i vart fall drygt sextio, säger Ken Swedenborg.

27 av Ken Swedenborgs motioner avvisades av fullmäktige i går, och tas aldrig upp av fullmäktige.  Anledningen är att motionerna var för sig tar upp flera olika ämnen, att yrkandena inte ryms inom landstingets kompetensområde.

Av de motioner som ändå tas upp avslås dom flesta. Men varje motion måste in det byråkratiska systemet och beredas och behandlas av politiker och tjänstemän.

Oppositionsrådet Jan Wiklund vill se en ändring:

– Ja, det förlänger ju fullmäktigemötena ganska rejält. Varje motion ska ju behandlas. Just nu sitter vi ju och en extradag i fullmäktige som kostar skattebetalarna oerhört stora pengar, säger Jan Wiklund, m.

– Problemet kan ju vara att vi får lov att använda väldigt många tjänstemän och deras arbetstid. Å andra sidan är det ju viktigt att man som politiker har möjlighet att väcka sina frågor. Det är en demokratifråga som är väldigt viktig, säger landstingsrådet Ingalill Persson, s.

Hur mycket får demokratin kosta?
– Kan man sätta en peng på det? Det är en svår fråga som det bnästan inte finns något svar på, säger Ingalill Persson.

Ken Swedenborg säger att hans motioner ofta blir till efter tips från invånare i Dalarna som vill ha en särskild fråga belyst. Och att den stora mängden motioner kostar mycket pengar bekymrar honom inte.

– Det dyra är dåliga beslut, inte utrdeningar. Så motionsflödet är inget problem, tvärtom. Vi behöver fler goda idéer, säger Ken Swedenborg.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Exempel på motioner från Swedenborg

  • Stoppa transfetterna (avslås)
  • Folkomrösta om landstingsskatten (avslås)
  • Inrätta särskild utredningsenhet (bifalls)
  • Hur kan vi förbättra säkerheten (avvisas)
  • Inför rösträtt från 16 års ålder (avvisas)
  • Inför full rättssäkerhet för fullmäktiges minsta parti (avslås)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".