Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Patientsäkerheten ska öka

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 06.36
”Medveten om dom risker som finns”
(1:30 min)
Åsa Hansson från patientsäkerhetsenheten på landstinget. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska

Det är förenat med viss fara att besöka ett sjukhus. I Sverige råkar nästan var tionde patient ut för någon form av skada när de uppsöker vården. Åsa Hansson, vid patienssäkerhetsenheten på landstinget, säger att personalen utbildas för att öka patientsäkerheten.

– Vi vill ju att de ska bli riskmedvetna personer och förstå att dom jobbar i en högriskbransch som faktiskt sjukvården är. Att man är medveten om dom risker som faktiskt finns varje dag, säger Åsa Hansson, vid patienssäkerhetsenheten på landstinget.

En vårdskada kan vara en vårdrelaterad infektion, att patienten får fel medicin eller får ett trycksår på sjukhuset.

Vid årsskiftet kommer vårdgivarnas ansvar för patientsäkerheten öka. Det blir då extra viktigt att vårdpersonalen vet hur de ska undvika skador.

– Det är en sådan enkel sak som att när jag möter min patient så kontrollerar jag vem patienten är innan jag sätter på ett dropp, ger ett läkemedel eller ger en injektion. Att man frågar patienten "vad heter du och när är du född"?

Men det är också patienterna själva som ska bidra till patientsäkerheten, bland annat genom att noggrant tvätta händerna.

– Dom kan också bidra genom att man talar om för dom att det är viktigt att dom skriver ner sina aktuella mediciner och har med sig det, på en lapp, in när dom besöker läkaren. Detta så att man kan stämma av vad patienten äter för mediciner hemma och vad har jag för uppgifter i journalen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".