Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ÅKERÖ

Rullstol inget hinder

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 04.57
"Livet är inte så mörkt..."
(1:34 min)
Mats Lodén. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska

Att sitta i rullstol ska inte vara ett hinder för någon att kunna ta sig fram i naturen. Det ska inte heller vara ett hinder för att kunna ta del av konst. Det är tanken bakom den EU-finansierade natur och konst-stigen på Åkerö i Leksand, berättar Mats Lodén, som leder arbetet med färdigställandet av stigen.

Konst- och naturstigen i Leksand kommer att bli klar nästa höst, men arbetet med stifgen pågår för fullt.

- Det kommer antagligen bli en ganska stor entré med någon soffa och en display som talar om vilken typ av naturområde det är. Det kommer bli en taktil karta för de som är synskadade, på den kan man känna hur stigen går, säger Mats Lodén, idégivare till projektet.

Natur- och konst stigen på Åkerö i Leksand börjar så sakta gå från planeringsstadie till att börja byggas. När den är klar ska personer med ett funktionshinder, till exempel om man sitter i rullstol, ta sig runt stigen.

Installationer

Konstinstallationerna som kommer finnas längst stigen är gjorda av konstnärer med funtionshinder. Göran Fager är en av skaparna. Han är just inne i planeringsstadiet av sin installation.

- Jag försöker att hitta olika saker som jag kan skapa för att ge andra en syn på att livet inte är så mörkt som man många gånger tror att det är. Livet är något som man själv kan hjälpa till att göra ljust,säger han.

Natur- och konststigen på Åkerön är ett av de cirka åttio projekt som finansieras av Leader Dalälvarna.

"Marknadsför Leksand"

Leader är ett sammarbete mellan åtta kommuner i Dalarna som syftar till att stödja landsbygdsutvecklingsprojekt.

- Stigen är ett av de större leaderprojekten. Det kommer att marknadsföra och utveckla Leksand, men framförallt kommer människor som har vissa handikapp kunna komma och vandra här. säger Lasse Nygårds verksamhetsledare Leader DalaÄlvarna.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".