Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
JAKT

Färre lodjur får skjutas i år

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 16.40
Lodjur. Foto Jan Collsjöö, scanpix.

Jakten på lodjur i mellersta Sverige begränsas kraftigt i år, jämfört med 2010.

Idag beslutade Naturvårdsverket att högst 30 lodjur får skjutas i det område som Dalarna tillhör, vilket är betydligt färre än i fjol då tilldelningen var 82.

Orsaken är att stammen inte överstiger de miniminivåer som fastslagits.

Och det är det utrymmet som länen har att besluta om. Det här taket beror på att lodjursstammen inte överstiger miniminivån i alla län i området. Licensjakten på lo får inledas 1 mars.

Riksdagen har fastställt en absolut miniminivå för lodjurstammen i hela landet på 250 familjegrupper per år. Det motsvarar en stam på uppemot 1 500 lodjur. Just nu tycks stammen ligga precis på den nivån.

-Det gör att utrymmet för jakt är begränsat, säger Klas Allander.

Men begränsningen gäller i princip bara mellersta och södra Sverige. I de fyra nordligaste länen får länsstyrelserna full rätt att själva besluta tilldelningen.

Detta kan låta märkligt men beror på att stammen inte har den regionala fördelning som politikerna vill att den ska ha. I norr finns enligt inventeringarna 112 familjegrupper, vilket är en bra bit över miniminivån på 75 grupper. Att nivån satts så lågt beror på de skador som lodjuren orsakar renskötseln.

Stammen minskar?

-Det är första gången det här systemet med regional förvaltning prövas. Det ska bli intressant att se hur det fungerar, säger Klas Allander på Naturvårdsverket.

Risken är förstås att det kommer att skjutas så många lodjur i norr att den totala stammen i landet minskar. I så fall sjunker den under miniminivån som riksdagen antagit.

-Vi får se. Det finns skrivningar i de olika besluten om att länsstyrelserna ska ta ett mer nationellt ansvar, säger Allander.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".