Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dalarna

Råd ska stärka dala-mat

Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 13.25
"Vi har jobbat för det här i många år"
(0:43 min)
Gustafskorv - en del av den lokala maten i länet. Foto: Leif R Jansson / Scanpix.

Den lokala maten ska lyftas fram ännu mer i länet. Nu bildas ett matråd som ska få lokala mataktörer att ta större plats.

– Det finns många entreprenörer och matproducenter i Dalarna, och vi vill få dessa aktörer att samarbeta bättre, säger Hans Lillpers, lantbruksdirektör vid Länsstyrelsen Dalarna.

– Vi har faktiskt över 200 stycken matproducenter bara här i länet, fyller kocken Hans Jacobsson i.

Vad vill ni göra rent konkret i det här nya matrådet?

– Lyfta fram matlandet Dalarna. Som kock ska jag samla restaurangskolorna och låta de tävla mot varandra i dalamat under våren, säger Hans Jacobsson.

– Vi ska även arrangera ett matforum under hösten, där de som jobbar med matproduktion i Dalarna får träffas och utbyta erfarenheter, säger Hans Lillpers.

Matrådet består av personer som är aktiva inom något av matnätverken i Dalarna och som brinner för närproducerad mat. Syftet är att få en diskussion kring mat- och livsmedelsproduktionen i länet och utveckla matkulturen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".