Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Integration

Familjer splittras av beslut

Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 14.29
Migrationsverkets avslag slår hårt. Foto: Bertil Ericson / Scanpix.

Somalier med uppehållstillstånd i Sverige får inte återförenas med sina nära anhöriga. Migrationsverket avslår nästintill alla ansökningar om anknytningsinvandring från Somalia.

Mumina Samow Mohamed i Malung är en av dem som drabbats.

– Du kan själv tänka dig, för en förälder och dess barn. När de befinner sig så långt ifrån varandra hur de mår, du kan bara föreställa dig smärtan.

Via tolk berättar hon om sin dotter som är på flykt från Somalia och befinner sig i Etiopien.

– Jag tänker på henne ständigt, dag och natt. Hon är i ett land där hon inte får vara och hon har ingen som kan ta hand om henne. Det är väldigt svårt för henne att försörja sig, det finns risk för att hon blir våldtagen och utnyttjad.

Anledningen till att nästan all somalisk anknytninginvandring avslås är att de anhöriga inte har någon ID-handling. Men någon sådan går inte att ordna i Somalia eftersom landet inte har en fungerande stat.

Jakt på papper

För Mumina Samow Mohamed och hennes dotter ser läget ännu svårare ut än för andra svensk-somaliska familjer. Utöver passproblematiken är det också ett hinder att dottern är inte biologisk. Mumina Samow Mohamed hittade henne som spädbarn, övergiven på en soptipp. Hon har fostrat henne som sin egen men har inga dokument på det.

– Det är en väldigt vanlig typ av adoption i Somalia. Det berättar Mumina Samow Mohameds jurist, Charlotta Lagnander.

– I krigshärjade länder hjälper människor varandra. Mumina har gjort vad många gör. Hon har alltså gjort en adoption i sitt hjärta. Det finns ingen domstol som kan bekräfta hennes rätt som vårdnadstagare.

Nu försöker de orda fram papper från grannar som kan intyga att Mumina Samow Mohamed tagit hand om dottern i alla år.

"Måste överklaga"

Det rinner tårar från Mumina Samow Mohameds ögon.

– Jag gråter för att jag inte kan åka till min dotter och min dotter inte kan åka till mig.

Det är som en ständig oro beskriver hon. Den gör det svårt att sköta vardagen och hon har halkat efter på svenskundervisningen.

Migrationsverkets ID-krav måste förändras, menar Charlotta Lagnander.

– Det är en jättesvår situation. Alla som har överklagat sitter och väntar på beslut som kommer vara negativa. Men för att få till stånd en ny praxis måste vi överklaga.

– Den här praxisen, som den är nu, separerar ju föräldrar från sina barn och barnen från sina föräldrarna. Ur ett barnperspektiv är det ju omänskligt att inte få komma till sina föräldrar.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".