Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Persson: "Det ser bra ut"

Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 04.32
Persson: "Det ser genomarbetat och bra ut"
(1:33 min)
Ingalill Persson, (S), är nöjd med sparförslaget som presenterades igår.

I går presenterades förslaget som ska spara 180 miljoner kronor i Landstinget Dalarna. Landstingsrådet Ingalill Persson, som beställde sparförslaget, är nöjd.

– Jag tycker att det ser väldigt genomarbetat och bra ut, säger socialdemokratiska landstingsrådet Ingalill Persson.

Sparförslaget innebär bland annat nedläggningar, omstruktureringar, inköpsstopp och anställningsstopp. Sammanfattningsvis ska färre personer vårda oss på färre ställen.

– Det här kommer att slå över hela länet. Det blir en del förändringar på Ludvika lasarett om vi tar det här förslaget, säger Ingalill Persson.

Moderate oppositionsrådet Jan Wiklund hade gjort annorlunda.

– Det är en väldig koncentration till hälso- och sjukvården. Och i stort sett inget ska sparas på de övriga verksamheterna.

– Jag tycker att vi skulle kunna minska ned budgeten bland annat på politikerorganisationen, bidragsgivning till organisationer, se över folkhögskolor och kulturinstitutioner och allt annat som landstinget håller på med. Och kollektivtrafik, det finns mycket pengar att hämta där också, säger Jan Wiklund.

– Det är hälso- och sjukvården som går back. Så det är naturligt att besparingarna ligger där, säger Ingalill Persson.

Inga nedläggningar i Avesta
I förslaget igår ingick omfattande förändringar inom Avestas primärvård. Något som först kunde tolkas som att någon eller några av kommunens fyra vårdcentraler kan komma att stängas.

Men så blir det inte.

-- Nej, inga vårdcentraler stängs utan vi kommer att omorganisera ledningen för de tre Vårdcentraler som idag finns under samma tak i Avesta lasarett, säger landstingsdirektör, Karin Stikå-Mjöberg.

- Vi föreslår att de får en gemensam ledning och administration, vilket vi tror och hoppas ska kunna göra att vi kan spara fem miljoner kronor genom de samordningsvinster det kan ge, fortsätter hon.

För Avestas befolkning innebär alltså förslaget att man kommer att ha de tre vårdcentralerna i lasarettet och den i By att gå till om man så behöver. I alla fall de närmaste åren.

- Just precis så är det. Vi ser i alla fall för 2011 och 2012 att de besparingar vi nu föreslår är tillräckliga för att ingen av våra vårdcentraler ska riskera att stängas, säger Karin Stikå-Mjöberg.

"Säker på resultat"
Det här är inte första gången som landstinget slår på stora besparingstrumman. Men tidigare har det inte blivit så mycket av det i slutändan.

Ingalill Persson är dock säker på att det ska bli resultat den här gången. Det är först nu som hon och landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg har det yttersta ansvaret.

– Vi är båda envisa kvinnor som har målet fullständigt klart för oss. Vi ska klara det här!

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".