Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BRÅ

Dalapolisen är långsammast i landet

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 04.15
Polisen: "Det är problematiskt"
(1:18 min)
1 av 2
Stefan Dangardt, informationschef på Polismyndigheten Dalarna. Foto: Johannes Rosendahl/SR
2 av 2
Advokat Catharina Wikner. Foto: Johannes Rosendahl

Ingen annan polismyndighet tar så lång tid på sig att utreda misshandelsbrott som Dalapolisen. I tre fall av fyra kan ingen person bindas till brotten.

– Det är naturligtvis problematiskt, inte minst ur medborgarnas perspektiv, säger Stefan Dangardt, informationschef på polisen i Dalarna.

Det är ny statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som granskat hur lång tid det tar för landets polismyndigheter att utreda fall av stöld och misshandel.

Dalarna sticker ut på två sätt; dels för att en specifik person kan bindas till brotten i bara vart fjärde fall, dels för att det tar så lång tid.

En förundersökning om misshandel i Dalarna tar i snitt 164 dagar, eller 23 veckor.

Många månader
Den totala tiden att hantera en misshandel i Dalarna, från det att brottet skrivs in hos polisen till att dom meddelas är i snitt 293 dagar eller 10 månader. Ingen annan polismyndighet tar så lång tid på sig.

– Det här är en viktig grund för att allmänheten ska ha förtoende för polisen. Och det är vi beroende av. Så vi måste komma ned i en rimlig nivå i paritet med övriga polismyndigheter, säger Stefan Dangardt.

"Allmänheten drabbas"
Catharina Wikner är advokat i Falun. Hon har märkt att polisutredningarna ofta tar lång tid och hon tycker inte om det.

– Jag tycker att det är tråkigt för den allmänhet som drabbas av att man har så långa handläggningstider. Det är tråkigt oavsett om man är målsägande, brottsoffer eller misstänkt att det ska ta så lång tid, säger Catharina Wikner.

Strider mot lagen
Hon får ofta frågor från sina klienter om varför det tar så lång tid. Särskilt allvarligt är den långa handläggningstiden när det gäller ungdomar. Då får det enligt lagen inte ta längre tid en ett par månader att slutföra utredningen.

Hos dalapolisen kan det alltså ta betydligt längre tid än så.

– Så får man inte göra! Det är lagstridigt. Man får inte göra på det här sättet, säger Catharina Wikner.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Utredningstider

Misshandel Från brottsinskrivning till domslut. Källa: BRÅ

Klicka på bilden för att se en sammanställning över handläggningstiderna. Källa: BRÅ

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".