Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I vargens spår

"Jägarna låter älgstammen växa för mycket"

Publicerat lördag 26 februari 2011 kl 06.30
"Så ser det ut, det är fakta"
(1:32 min)
Foto: Scanpix

Jägarna skjuter färre älgar för att kompensera vargens bytesjakt på älg. Det har fått till resultat att den svenska älgstammen är stor och kostar skogsägarna miljardbelopp varje år.

– Vi kan inte acceptera att vi ska ha en högre älgpopulation och därmed mer betesskador, för att vi har en vargpopulation, säger Per Fenger Krog på Stora Enso Skog som förvaltar skogen åt Bergvik.

Lika omfattande skador
Vargens inträde på arenan har inte påverkat nivån av älgskador på skogen alls.

Enligt Skogsstyrelsen är skadorna lika omfattande idag som för tio år sedan och kostar skogsägarna omkring 1,3 miljarder kronor årligen.

Skjuter färre älgar
På Skogsstyrelsen menar man att jägarna avsiktligt skjuter färre älgar för att hålla älgstammen uppe på en tillräckligt hög nivå på grund av vargarna.

– I och med att vargen tar en hel del älg så har man ju minskat avskjutningen för att kompensera uttaget som vargen har gjort, säger Sverker Rosell på Skogsstyrelsen..

– Den där kompensationen kanske har blivit väl stor ibland också. I alla fall ur skogens perspektiv, säger Sverker Rosell.

"Skogsägarna får tåla mer älg"
Men att jägarkåren kompenserar för att vargen jagar älg är inget att förundra sig över enligt Gunnar Glöersen på Svenska jägareförbundet.

– Vi har sagt att alla får vara med och betala vad vargen kostar. Och om man inte är villig från samhällets sida att hålla nere vargstammen så får man räkna med att man får fördela kostnaderna mellan jägarna och markägarna, säger Gunnar Glöersen.

-- Skogsägarna får tåla lite mer älg på sina marker, säger Gunnar Glöersen.

Två sidor
Här står alltså intressena emot varandra. I ena ringhörnan står skogsägarna och i den andra jägarna. I mitten fortsätter vargen att jaga älg som fortsätter att äta av skogen. E

Per Fenger Krog på Stora Enso skog menar att det är ett svårt problem att lösa så att alla blir nöjda menar .

– Det är ett jättestort och komplext område att diskutera älg och skogsskador, lägger du därtill vargen så har du ytterligare ökat komplexiteten med faktor tio, säger Per Fenger Krog..

– Betesskador är en följetong för vår del och vi förlorar många, många miljoner mer än vad vi får tillbaka i form av jaktintäkter, säger Per Fenger Krog.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Läs mer om vargen

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".