Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I VARGENS SPÅR

Vill inte plantera in varg i egna kommunen

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 03.00
Varg.Foto Hasse Holmberg.Scanpix

En enkät som Sveriges Radio har låtit genomföra bland samtliga kommunstyrelseordföranden i de fyra varglänene - däribland Dalarna - visar att det är få kommunalråd som kan tänka sig att plantera in varg i den egna kommunen.

Trots att det finns ett riksdagsbeslut om att nya vargar måste in i den svenska vargstammen, så är det få kommunalråd i varglänen - Dalarna, Värmland, Örebro och Gävleborg - som kan tänka sig en inplantering av varg i den egna kommunen.

– Det får inte bli för många på för litet område om jag säger så. Jag tycker att det ska finnas men att det ska spridas över landet, mer än det gjort förut. Det säger Roland Bäckman, som är kommunalråd i Ljusdal.


Tio procent är positiva
Roland Bäckman tycker som många andra kommunalråd i Dalarna, Värmland, Örebro och Gävleborgs län, att det är ok med varg i kommunen men det inte ok att inplantera.

Bara tio procent av de cirka 40 kommunalråd som har svarat på Sveriges Radios enkät, ställer sig positiva till att plantera in varg i den egna kommunen. 40 procent är negativa och 50 procent har ingen åsikt.


Hälften vill ha varg
Däremot tycker mer än hälften, nästan 60 procent, eller 17 av 40 kommunalråd, att det är positivt med varg i den egna kommunen.

Ett kommunalråd som tycker att det både är positivt att ha varg i kommunen och som kan tänka sig att inplantera varg i kommunen är Marie Centerwall, socialdemokrat, i Bollnäs.

– Varg ska vi ha i skogen och det har ju regeringen beslutat om att det ska finnas ett antal. Och då gäller det ju att ha den bästa genetiken också.

Och Marie Centerwall är inte rädd för att sticka ut och säga att vargen är välkommen i kommuen.

– Många som är emot har ju hörts väldigt mycket, men jag vet också att det finns väldigt många människor som är för vargen, och som inte hörs lika mycket.

Tror du fler är för än emot?

– Ja det tror jag, säger Marie Centerwall.


Men om man går på gågatan i Bollnäs, och frågar kommuninvånarna där, är det definitivt fler som är emot än för en inplantering av varg i kommunen.

Så här svarade några på frågan: Ska vi plantera in varg?

– Vad ska det vara bra för?

– Defintivt nej!

– Har vi varit utan dem i hundra år så kan vi vara utan dem hädanefter också.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".