Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VARGDEBATTEN

Vill ha mer att säga till om i vargfrågan

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 12.00
Nils Persson (s): ”Kommunerna måste få säga vad man tycker”
(1:20 min)
1 av 2
Varg. Foto William Campbell, Scanpix.
2 av 2
Nils Persson (s) Foto: Per-Åke Hermansson

Nästan hälften av kommunalråden i varglänen, däribland Dalarna, tycker att kommunerna borde få mer att säga till om i vargfrågan. Dessutom är 40% av kommunstyrelseordföranderna missnöjda med den rovdjurspolitik som förs.

Enligt en enkät som Sveriges Radio har gjort så tycker 42 procent av kommunalråden i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro att man ska få mer att säga till om i de berörda kommunerna.

– På något sätt måste man komma ner till de människor som det berör, att de får ett inflytande över det. Det säger Tommy Holmquist (S), som är kommunalråd i Laxå.

Kommunalrådet i Laxå menar att det idag är dålig acceptans för rovdjurspolitiken och att ett skäl till det är att besluten fattas för långt bort från de invånare som fysiskt bor nära vargar.

I Sveriges Radios enkät till kommunalråden i de fyra varglänen Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro är det 40 % som svarar att de inte är nöjda med dagens rovdjurspolitik.

42 % tycker att kommunerna borde ha mera att säga till om i vargfrågan.

En av dem är det socialdemorkatiska kommunalrådet i Borlänge, Nils Persson.

– Man kan ha en överhet som bestämmer om vi ska ha djur eller inte, men sedan måste man lägga ner det på det lokala planet för att se de rätta förutsättningarna, säger Nils Persson.

– Man ska från kommunerna få säga vad man tycker i frågan, fortsätter han.

Men alla är inte säkra på att nära beslut är rätt vad gäller rovdjuren. Som Evert boende i Laxå kommun som tycker tväremot sitt kommunalråd.

– Det är sådant som ska skötas centralt, annars kommer särintresset med in i bilden, säger Evert i Laxå.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".