Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vargdebatten

"Dubbelt så många vargar behövs"

Publicerat måndag 11 april 2011 kl 17.14
"450 vargar skulle behövas i Sverige"
(0:21 min)
Varg. Foto William Campbell, Scanpix.

Den svenska vargstammen måste fördubblas. Det anser i alla regeringens rovdjursutredare Lars-Erik Liljelund i ett delbetänkande.

– Det bygger jag på strikt ekologiska och biologiska kriterier. Enligt de skulle ungefär 500 vargar utgöra en gynnsam bevarandestatus för hela Skandinavien.

– Har man ett visst inflöde och har vi minskat inavelsstammen så skulle 450 av desssa vargar kunna planteras in i Sverige, menar Liljelund.

Utredaren, Naturvårdsverkets förre generaldirektör Lars-Erik Liljelund, presenterade delbetänkandet på måndagen vid det internationella vargsymposiet i Vålådalen, Jämtland. Slutsatserna bygger på vad forskare kommit fram till.

Det första steget som måste tas, enligt Liljelund, är att sänka inavelsgraden i den svårt inavlade vargstammen från 30 procent till under 10 procent. För det krävs ett genetiskt utbyte med vargar från genetiskt friska populationer.

-Vi behöver 1-2 invandrare per år i 20 års tid och därefter krävs viss kontinuerlig invandring. Sedan måste beståndets storlek ligga på 450 djur för att inte den genetiska variationen ska gå förlorad, säger han.

Liljelund, som ska lämna sitt slutbetänkande 1 juli 2012, poängterar att bedömningen inte tagit några hänsyn till socioekonomiska faktorer som exempelvis vargmotståndet i varglänen.

– De socioekonomiska bitarna kommer in i slutbetänkandet, säger han.

Det innebär att det kan bli fråga om en lägre siffra i slutändan. Liljelund ska nämligen föreslå ett nytt etappmål för vargstammen och det kan givetvis hamna under det biologiska värdet.

TT/Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".