Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DALANYTT GRANSKAR:

Brandskydd på skolor kontrolleras sällan

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 02.00
”Det handlar om barns säkerhet”
(1:21 min)
1 av 4
Brandsläckare. Foto Pressens bild
2 av 4
Johan Szymanski stf räddningschef i mora i förgrunden. Mannen i bakgrunden jobbar även han inom Moras brandkår. Foto Matilda ErikssonRehnbeg
3 av 4
Krister Ejeros, räddningschef i Leksand och fastighetschefen Lars Nilsson framför Tällbergs skola.
4 av 4
Elever på Tällbergs skola

På många skolor i Dalarna har räddningstjänsten inte gjort en enda tillsyn sedan 2004, då lagen om skydd mot olyckor infördes. I Mora har inte ens hälften av skolorna inspekterats.

Som vi kunde berätta igår så görs sällan tillsyn på skolorna, trots att skolor ofta har brister i sitt brandskydd. Och i Mora har räddningstjänsten alltså inte gjort tillsyn på fler än hälften av kommunens skolor.

– Det stämmer, och grunden till det är att vi helt enkelt har haft för lite personal för att hinna med att göra tillsyner, säger Johan Szymanski som är ställföreträdande räddningschef i Mora.

Men det har ju gått 7 år sedan lagen infördes, även om ni har lite personal ska ni inte ha hunnit i alla fall en tillsyn per skola på den tiden?

– Det kan ju verka konstigt, men samtidigt så har vi ett internt säkerhetssystem som vi kan hålla koll på skolorna genom, säger Johan Szymanki.


"Lite lite kanske"
Torkel Schlegel, chef för rättsenheten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger så här om uppgifterna om att vissa skolor inte har haft ett enda besök under sju år:

– Det kan vara väldigt allvarligt, men det kan också vara mindre allvarligt beroende på vad det är för situation och vad det finns för riskbild, säger Torkel Schlegel.

Men är det acceptabelt att skolorna inte fått besök av räddningstjänsten?

– Det kan ju tyckas lite lite om man inte har gjort ett enda besök på sju år, visst.


Skola brann ner
Det sker ett tiotal bränder på skolor i Dalarna varje år, enligt statistik från Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Oftast är bränderna inte så omfattande men just i Mora har faktiskt en hel skola brunnit ner.

Ur Radio Dalarna på morgonen den 9 april 2003:

– Det stiger svart rök från Strandens skola i centrala Mora, branden upptäcktes av en lärare och några elever som kände röklukt.

Ingen människa skadades i branden. Men som som Dalanytt kunde berätta igår har skolor ofta brister i sitt brandskydd och på räddningstjänsten i Leksand gör man tvärtemot den i Mora, regelbundet tillsyn på skolorna, minst vart 4:e år.

– På de flesta skolor gör vi faktiskt tillsyn varje år, säger Krister Ejeros som är räddningschef i Leksand.


Stängde skola
Förra året gick han till och med så långt att han stängde Tällbergs skola för att brandskyddet där var så dåligt.

– Jag var med när Krister tog beslutet. I grunden handlar det ju om barns säkerhet så jag tycker att det var rätt att stänga skolan. Det är bra att man gör tillsyner så att man upptäcker brister, säger Lars Nilsson som är fastighetsansvarig i kommunen.

Men när vi har gått igenom de tillsynsrapporter som räddningstjänsten gjort på skolor i Dalarna visar det sig att på var fjärde skola i länet har det inte skett en enda kontroll de senaste sju åren.

– Vi tycker att det är viktigt med tillsyner och nu hoppas vi att vi ska ha hunnit kolla alla skolor i kommunen inom i alla fall tre till fyra år, säger Johan Szymanski på räddningstjänsten i Mora.

I Tällberg har skolan precis fått öppna igen men eleverna Johan och Emil minns hur det var när skolan stängdes.

– Det känndes konstigt att den skulle stänga precis när vi hade börjat terminen, men nu är det kul att vara tillbaka.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs mer här

Skolornas brandskydd

  • Lagen lägger ansvaret för brandskyddet på fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren.
  • För skolor innebär det att det ofta är delat mellan skolledningen till exempel kommunernas fastighetsavdelningar.
  • Skolor måste bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Det betyder till exempel att de måste bedöma vilka brandrisker som finns och utbilda personal och elever.
  • Enligt lagen behöver skolor inte ha något brandlarm, men ett utrymningslarm.
  • Skillnaden är att ett brandlarm sätter igång automatiskt när det känner av röklukt, medan ett utrymningslarm oftast startas genom att någon trycker på en knapp.
  • När det gäller utrymningsvägar ska dessa vara lättöppnade och utåtgående. De får inte vara blockerade eller låsta.
  • (Källa: Brandskyddsföreningen och Räddningstjänsten Dalamitt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".