Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DALANYTT GRANSKAR

Struntade i att skaffa brandlarm

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 03.00
Hör räddningschef i Vansbro, Bo Lundberg
(1:29 min)
1 av 2
Bilden har ingen koppling till texten. Foto Fredrik Persson, Scanpix
2 av 2
Bo Lundberg, räddningschef i Vansbro. Foto Matilda Eriksson-Rehnberg

Trots uppmaningar från räddningstjänsten händer det att skolor inte rättar till brister i sitt brandskydd. I Vansbro kommun fick tre skolor kraftig kritik av räddningstjänsten vid en tillsyn 2009, bland annat för att de saknar brandlarm. Och det här har ännu inte åtgärdats.

– Här är en brist som vi anmärkte på, den här vattenslangen sitter helt oåtkomligt, dessutom har skolan inget automatsikt utrymningslarm, berättar Bo Lundberg, som är räddningschef i Leksand, när vi besöker Parkskolan, en av de tre skolor räddningstjänsten upptäckte saknade brandlarm vid tillsynen 2009.

Hur får man veta om det börjar brinna i lokalerna här då?

– Ja det är ju om någon känner röklukt, säger Bo Lundberg.


"Egentligen är det fler"
De andra två skolorna som inte hade brandlarm, och som fortfarande inte har det, är Myrbacka skola och Nederborgs skola.

– Sedan är det ju en del förskolor som inte har det heller, så det är egentligen fler än tre, säger Bo Lundberg.

På kommunen har de alltså i minst två år känt till att flera skolor inte har något brandlarm men inte gjort något åt saken.

– Jag kan inte svara på varför det ser ut så här, jag har bara haft det här jobbet i tre månader. Men jag ska undersöka saken nu och se till så att myndigheterna blir nöjda, säger Lars Lindgren som är fastighetschef i kommunen.


Inget förläggande
Rätt nyligen skedde det en incident vid en skola i kommunen. Men tack vara att skolan hade ett automatiskt brandlarm, så kunde den räddas.

– Någon hade tänt på en bil som stod parkerad vid skolans vägg. Tack vare att skolan hade ett automatlarm kom vi snabbt till platsen och kunde släcka, annars hade hela skolan kunnat brinna ner, berättar Bo Lundberg.

Om skolor inte åtgärdar de brister som räddningstjänsten hittar kan de få ett föreläggande eller vite, ett slags böter. Men det har man inte gett i Vansbro.

– Vi har valt att köra en lite mildare variant hittills, men från och med nästa år när vi ska ut och göra tillsyner kommer det att bli förelägganden, säger Bo Lundberg.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Försvarsminister Sten Tolgfors. Foto: Mata Suslin/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".