Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DISKRIMINERINGSOMBUDSMANNEN

DO granskar landstinget Dalarna

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 22.00
Emelie Rennerfelt: ”Många måste nog komplettera”
(0:56 min)
Landstinget Dalarna. Foto Linda Zinderland.

Landstinget Dalarna är ett av tio landsting i landet som ska kontrolleras av Diskrimineringsombudsmannen. DO ska kontrollera om landstingen arbetar för allas lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet.

– DO har ett särskillt fokusområde nu som är sjukvården. Men sedan är det också så att det ligger i vårat uppdrag att granska det förebyggande arbetet som arbetsgivare ska bedriva på arbetsplatsen, mot diskriminering. Det berättar Emelie Rennerfelt, som är samordnare av granskningen.

Har ni skäl att misstänka att landstingen inte rättar sig efter lagen?

– Vi har en erfarenhet att många arbetsgivare inte jobbar tillräckligt med förebyggande arbete mot diskriminering. Så mycket har vi lärt oss från tidigare granskningar. Så jag tror nog att ganska många landsting kommer bli tvugna att komplettera, säger Emelie Rennerfelt.

DO begär nu in landstingens jämställdhetsplaner och övriga dokument om hur det förebyggande arbetet bedrivs utifrån diskrimineringsgrunderna kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, enligt vad lagen föreskriver.

Den 8 april ska dokumenten ha kommit in till DO, och i början av maj skickar myndigheten ut ett synpunktsbrev till de landsting som behöver komplettera sitt förebyggande arbete.

Om DO har ytterligare synpunkter på landstingens arbete kan de kallas till överläggning hos DO.

Följande landsting granskas: Dalarna, Stockholm, Västra Götaland, Jönköping, Sörmland, Västerbotten, Halland, Västmanland, Jämtland och Blekinge.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".