Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vargdebatten

Regeringen: Ökad acceptans för varg

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 08.53
Carlgren: En långsiktig fråga
(2:32 min)

Regeringen står fast vid att acceptansen för vargpolitiken har ökat efter de senaste årens licensjakt på varg, trots att en stor enkätundersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att vargjakten inte rubbat svenskarnas åsikter om vargstammens storlek.

EU-kommissionen är starkt kritisk till de senaste två årens licensjakt på varg i Sverige. Sedan en tid tillbaka pågår en skriftväxling där den svenska regeringen hävdar att licensjakt är förutsättningen för att det ska vara möjligt för folk att acceptera att man planterade in genetiskt friska vargar i Sverige.

Nyligen slog miljöminister Andreas Carlgren fast i ett brev till EU-kommissionen att 2010 och 2011 års licensjakt har bidragit till att öka acceptansen för den svenska vargpolitiken.

Men häromdagen kom en enkätundersökning som omfattar 5 000 personer och som gjorts av SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Undersökningen visar att svenskarnas inställning till vargstammens storlek inte påverkats efter 2010 års vargjakt.

Exempelvis kan man inte se någon säker mätbar skillnad bland boende i varglänen som visar att de skulle ha ändrat uppfattning om vargstammen.

– Det mest uppseendeväckande är stabiliteten, det är som om vargjakten inte har ägt rum när man ser de här siffrorna, säger Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Men miljöminister Andreas Carlgren håller alltså fast vid att licensjakten lett till ökat acceptans för vargpolitiken. Enligt Carlgren handlar inte ökad acceptans om svenskar i största allmänhet och vad de tycker om storleken på vargstammen. 

I regeringens svar till kommissionen lutar man sig bland annat mot en rapport från Göteborgs universitet, där 58 personer har djup-intervjuats, bland annat jägare men även andra som berörts av rovdjurspolitiken.

– Det handlar just precis om det som jag beskriver. Att människor som har medverkat både i besluten och i själva förvaltningen av vargstam har också i de undersökningar som Göteborgs universitet har utfört visat att man känner större delaktighet.

Samtidigt visar SOM-institutets enkätundersökning att inställningen till varg bland de 5 000 medborgarna som intervjuats inte har förändrats. Hur rimmar det?

– Det är två olika saker. Det ena handlar om att få delaktighet och se att min acceptans för en förd politik ökar därför att jag kan vara med och påverka den och få vara med i genomförandet av den.

– Den andra frågan handlar om huruvida man vill att vi ska ha varg eller inte. Det vill den breda majoriteten och det är så det kommer att bli. Men där kommer människor inte omedelbart att ändra uppfattning. Det är en långsiktig fråga.

Ekot/Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".