Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
DJURLIVET

Järven breder ut sig

Publicerat söndag 17 april 2011 kl 12.00
Finns inget hot mot järven i dag
(1:53 min)
Järvstammen blir allt större i Sverige. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Järven är det rovdjur i Sverige som det kanske talas minst om. Nu håller järven på att sprida sig. Järvstammen har fördubblats de senaste tio åren och järven finns numera inte bara i fjällkedjan i Norrlandslänen.

– Tidigare har ju traditionella fästen varit Norrbotten, Västerbotten och delar av Jämtland, men nu har den ökat ner i skogslandet i Västerbotten och Jämtland, men man ser också ett ökat antal i Dalarna, Gävleborg och Västernorrland, utanför renskötselområdet där det varit sparsamt med järv tidigare. Det säger Jens Persson, som är forskningsledare för det svenska järvprojektet vid Sveriges lantbruksuniversitet.


Förväxlas med björn
Det bruna fridlysta mårddjuret som kan väga så mycket som drygt 20 kilo förväxlas inte sällan med en liten björn.

– Den har ju en väldigt speciell lunkande hoppande språnggång och en yvig svans.

Från rennäringen har järven länge setts som ett bekymmer, men enligt forskarna så livnär sig järven främst på kadaver som de andra rovdjuren lämnar efter sig så som rivna älgar och renar.

Och förklaringen till att den svenska järvstammen de senaste tio åren fördubblats och i dag uppskattas vara uppe i mellan 600-700 djur, är dels att tillgången på mat för honor och deras järvungar blivit bättre.

Det i sin tur kan hänga ihop med hur de andra rovdjursstammarna utvecklats, menar Jens Persson.

– Att det verkar som att järvstammen ökar utanför renskötselområdet det kan ju finnas ett samband med att vi har fått varg i många områden som lämnar kadaver efter sig. De som är ute och spårar ser ju ofta det är järv i vargområdena och att de springer på älgkadaver. Och sedan kan man tänka sig att det varit lägre dödlighet och lägre illegal jakt kanske.


Frågan om inavel
I nästa vecka ska regeringens rovdjursutredare lämna en första delrapport om vilken biologisk status de fyra stora rovdjursstammarna har.

En fråga som är högst aktuell för den drygt 200 djur stora svenska vargstammen som lider av inavel. Något som även järvstammen har problem med, men inte alls i samma utsträckning som vargen, enligt Jens Persson.

– Slår vi ihop Sverige och Norge så bedömer vi att populationen ligger på drygt 1 000 individer.

Men finns det något hot mot järven idag?

– Inte i dagsläget.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Järven

Järv (Gulo gulo) är ett rovdjur i familjen mårddjur och den enda arten i släktet Gulo.

Vuxna individer blir 70-90 centimeter långa, de svenska vanligen något mindre. Därtill kommer en 15-25 centimeter lång svans. Den väger 9-17 kilo.

Kroppen är ganska kort och relativt kraftig med tjocka ben. Huvudet är förhållandevis stort med en kort och trubbig nos. Ögon och öron är små. Svansen är kort och yvig. Käken är uppbyggd som så att varje käkhalva har 3 framtänder, en hörntand samt fem (i underkäken sex) kindtänder. Den tjocka pälsen är mestadels mörkbrun med något ljusare strimmor längs sidorna.

Järven är fridlyst i Sverige sedan 1969, men tidigare utbetalades det skottpengar av staten på järv.

Dess status i Sverige är starkt hotad, så för att försöka rädda arten i Sverige har ett åtgärdsprogram tagits fram av Naturvårdsverket.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".