Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DOMSTOLSVERKET:

Lägg ned Mora tingsrätt!

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 10.15
Mats Åkergården rapporterar
(1:10 min)
Mora Tingsrätt. Foto Matilda Eriksson-Rehnberg

I dag kom Domstolsverkets slutliga förslag till organisation för tingsrätterna i landet. Verket vidhåller sitt tidigare förslag att Mora tingsrätt ska läggas ned och slås samman med Falu tingsrätt. 

Den remissomgång som gjorts gör inte att Domstolsverket ändrar sitt tidigare förslag att Mora tingsrätt ska slås samman med Falu tingsrätt och då med Falun som kansliort.

Av remissinstanserna har dom rättsvårdande myndigheterna i stor usträckning förordat en nedläggning av Mora tingsrätt. Det har till exempel Svea hovrätt, Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten gjort.

De som sagt nej är bland annat samtliga kommuner inom Mora tingsrätts domsaga, Region Dalarna och Länsstyrelsen Dalarna. Och det de i första hand framhållit är att tillgängligheten för medborgarna i norra och västra Dalarna försämras.

Det håller Domstolsverket till viss del med om, men verket hävdar i sitt slutliga förslag att verksamhetensskälen väger tyngre än tillgängligheten.

Verket påpekar att rekryteringssitutionen när det gäller domare varit besvärlig i Mora under en följd av år, besvärligare än på andra platser i landet.

Och det är för den dömande verksamheten inte hållbart i längden att ha en haltande situation när det gäller domarresurserna.

Enligt verket bör den nya tingsrätten heta Dalarnas tingsrätt. En förändrad organisation kräver en ombyggnad av Falu tingsrätt och den beräknas kunna vara klar vid årsskfitet 2012/2013.

Nu återstår att se vad regeringen kommer fram till.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".