Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORLÄNGE

Bortglömd grupp fastnar i bidrag

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 14.34
Hör mer här
(1:37 min)
Martin Ivarsson, Margareta Ridderstedt och Tomas Ahlin. Foto: Johannes Rosendahl

Socialbidrag för flera miljoner ges varje år till människor i Borlänge som är för sjuka för att jobba, och alltså borde ha ersättning från försäkringskassan i stället. Det visar en kartläggning som presenterades i dag.

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som för första gången har granskat vilka det är som får socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter egentligen, i tre kommuner; Halmstad, Hässleholm och Borlänge.


"Gör mig inte trygg"
I Borlänge får 270 personer socialbidrag fast de är sjuka. En av dem är Martin Ivarsson:

– Jag har läkarutlåtande som styrker att jag till 100 procent har nedsatt arbetsförmåga. Men jag har föga hopp om att det ska kunna bli någon förändring och att jag ska kunna få rätt.

Martin Ivarsson har bland annat diagnosen ADHD och uppmärksamhetsstörning. Det innebär att han är väldigt beroende av fasta rutiner och trygghet i vardagen.

– Att gå på försörjningsstöd hjälper inte till att göra en männsika trygg, säger Martin Ivarsson.

Under den period som SKL har undersökt, januari - oktober 2010, betalade Borlänge kommun ut 13,8 miljoner kronor i försörjningsstöd till sjuka utan ersättning från Försäkringskassan.


Bortglömd grupp
Det utgör 20 procent av kommunens totala kostnad för ekonomiska bidrag.

Socialsekreteraren Margareta Ridderstedt har en lång lista med sjukdomar som socialbidragstagare i Borlänge har. Cancer i ett öga, medfödd hjärnskada, svår hjärtsvikt och MS i sent skede är några exempel.

Många av de som drabbas är av olika skäl diskvalificerade från andra trygghetssystem än socialbidrag. De kanske aldrig har haft ett riktigt jobb.

Det här är en bortglömd grupp som riskerar att fastna i bidragsberoende för alltid, enligt Tomas Ahlin, chef för individ- och familjeomsorgen i Borlänge.

– Det största problemet är att vi har byggt ett samhälle som inte tar hand om de som är sjuka och står utanför. Vi har misslyckats med att bygga ett tryggt samhälle, säger Tomas Ahlin.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".