Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SVENSKT NÄRINGSLIV

Dåligt företagsklimat i Dalarna visar ranking

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 13.17
Carola Gunnarsson, SKL: "Det är många parametrar vi inte kan påverka"
(0:59 min)
Carl Ström, Svenskt Näringslivs Gävle-Dalachef. Foto: Anders Brundell/Sveriges Radio.

Företagsklimatet i Dalarna är dåligt. Det visar en ny ranking som Svenskt Näringslivs har gjort. Bara två av kommunerna i länet placerar sig på topp hundra.

– Vi tappar antal kommuner som ligger i den övre delen av rankingen av Sveriges kommuner, säger Carl Ström, Och Svenskt Näringslivs regionchef i Falun.

Mora är den kommun i Dalarna som - även fast de tappat 16 placeringar -ligger högst upp på rankningen. 83:e plats ligger kommunen på.

Att kommunen ligger bäst till i länet kan ha att göra med de företagsstudiebesök som kommunledningen numera gör. Det säger Niclas Larsson som är näringslivschef i Mora.

– Vi vill framförallt ge företagarna möjligheter att berätta för oss vad de tycker att vi ska förändra, vad ska vi förstärka, vad ska vi ändra på, menar Niclas Larsson.

En kommun som tappar väldigt stort är Smedjebacken.

– Vad jag ibland hör från företag i Smedjebacken, ofta är det då små företag, det är att de känner sig lite grann i skymundan av de stora framgångsrika företagen i kommunen, säger Carl Ström.

Stor del av rankningen bygger på omdömen från företagerna. Blir inte det väldigt subjektivt?

– Ja, och det ska vara subjektivt. Om man ska bedöma företagsklimat måste man fråga dom de beror, det vill säga företagen.

Men centerpartisten Carola Gunnarsson, som är tredje vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting - SKL - tycker inte att näringslivets ranking ger en riktigt rättvisande bild.

– Det är många parametrar som vi inte kan påverka i kommunen, som är beroende av geografiskt läge och annat. Och från SKL:s sida har vi kompletterat och tagit fram en ranking som vi tycker ger en mer rättvis bild.

Vad menar du att Svenskt Näringslivs ranking inte mäter?

– Jag tycker inte att den fångar upp aktuella händelser, att insatser som görs inte får genomslag på ett bra sätt.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".