Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FALUN

Inte alltid lönsamt att spara energi

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 06.00
"Visar sig ofta vara tomma ord"
(1:37 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Hur mycket pengar en familj tjänar på att använda mindre energi beror på var man bor. I vissa kommuner, tilbland annat Falun, lönar det sig nästan inte alls att exempelvis minska hushållsavfallet.

– Ju större fasta avgifter som tas ut desto mindre tjänar man på att spara energi, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, landets största bostadsorganisationer som har gjort undersökningen. 

Tomma ord
Han säger vidare att politikerna och kommunerna, men även de privata företagen, anserr att man ska effektivisera och minska användningen. Men det visar sig ofta vara tomma ord.

– Verkligheten, det vill säga priset och priskonstruktionen, är något helt annat med många fasta kostnader, och det motverkar effektivisering, säger Per Holm. 

Sparar inget
Hur mycket tjänar ett hushåll som sparar på fjärrvärme, el och vatten samt minskar mängden sopor med 25 procent? Ja, på vissa ställen är vinsten nästan ingen alls.

För Faluns del är utfallet sämst när det gäller hushållsavfall.

25 procents mindre användning ger bara fem procents minskad kostnad, beroende på att va-taxan har en stor fast del.

Däremot innebär 25 procents mindre fjärrvärme i Falun en i det närmaste lika stor sänkning av kostnaden.

Stora skilnader
Det skiljer sig rejält mellan de 30 undersökta kommunerna. I Luleå till exempel tjänar en familj 12 000 kronor om året för att den använder mindre el, medan en familj i Malmö tjänar 6 000 kronor mer. 

Per Holm vill se mer rörliga delar i avgifterna och där har politikerna ett ansvar, säger han. 

– Det finns ju många privata energileverantörer och där kan man ju inte påverka. Men så finns det en hel del kommunala leverantörer och där är det ju politiker i styrelserna, säger Per Holm.

Rörliga avgifter
Näringsminister Maud Olofsson vill också se mer av rörliga avgifter, men det ska marknaden klara av, inte politikerna, menar hon. 

– Vi har en fri marknad. Jag tror inte att någon skulle gilla om vi gick in på alla de här marknaderna politiskt, och sa "nu ska ni ha prissättningen på det här och det här sättet", säger Maud Olofsson.

Nils Holgersson-gruppen består bland annat av Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".