Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten
Just nu
Ishockey, Oskarshamn-Leksand, kl. 18.55! Källa: EU undantas USA:s ståltullar Innebandy, Dalen-IBF Falun, kl. 18.25!
Sjukvård

Färre får antibiotika

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 15.29
"Jag blev glad över det hela"
(1:32 min)
Utskrivningen av antibiotika minskar i Dalarna, enligt nya siffror. Foto: Scanpix.

Har du fått annan medicin än penicillin på sistone, eller har du blivit ordinerad vila istället för antibiotika? I så fall är du inte ensam. Landstinget Dalarna är nämligen ett av få landsting där utskrivningen av antibiotika minskar.

Bakterier som är resistenta mot antibiotika är ett stort problem i hela världen.

Vanliga sjukdomar blir svåra att behandla och fler än åttatusen européer dog år 2007 på grund av resistens. Och för att minska att antibiotika används i onödan har Sveriges Kommuner och Landsting satt upp vissa mål. Ett av de tre landsting som har lyckats nå målet för 2011 är Landstinget Dalarna.

– Självfallet var jag väldigt glad över det hela, eftersom jag har jobbat med frågan, säger Astrid Danielsson som är biträdande smittskyddsläkare.

Det handlar om ett enträget arbete för att ändra på förskrivningen av antibiotika. Läkare på vårdcentraler har utbildats och landstinget har återkopplat data, så att arbetsplatserna själva kan se vilka förändringar som har skett.

– Läkarna har skrivit ut mindre antibiotika helt enkelt, säger Astrid Danielsson.

Är folk sjuka mer nu då?

– Nej, så vill jag inte säga, ibland kan det väl vara så att folk har någon extra sjukdag, för att de avstår från antibiotika, säger Astrid Danielsson, och tillägger att det är viktigt att kunna använda antibiotika vid allvarliga livshotande infektioner.

Fram till 2014 är målet att 250 antibiotika recept per tusen invånare och år ska nås. Just nu ligger Dalarna på 313 recept per tusen invånare.

För att ha uppnått det målet kommer Landstinget Dalarna att få en summa pengar i belöning.

– Det är oklart ännu hur mycket vi får, säger Astrid Danielsson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Antibiotika

Samlingsnamn på läkemedel som är verksamma mot bakterier. Termen används ibland även om medel mot virus och svampar. Inom läkemedelsgruppen cellhämmare (cytostatika) benämns vissa medel antibiotika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".