Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)
NORRA DALARNA

Flytt för vargpar i renskötselområdet

Publicerat tisdag 1 november 2011 kl 15.18
"Olyckligt att de slagit sig ner i ett renskötselområde"
(1:12 min)
Foto: Dan Stahler, Scanpixz.

Nio platser har av länsstyrelser i Mellan-Sverige pekats ut som tänkbara platser för att emot varg vid en eventuell flytt. Och en flytt kan vara nära förestående för ett vargpar som finns i renskötselområdet i norra Dalarna.

Länsstyrelserna i vargtäta Dalarna och Värmland har inte kunnat ange några lämpliga platser för eventuella vargflyttar, men ett vargpar i norra Dalarna kan alltså vara på gång.

– Tiken är en varg som vandrade in förra året och som vi då flyttade. Och sedan efter många turer så hamnade hon i norra Dalarna och vi tror att hon har en partner där. Men det råkar ju vara så olyckligt att de har slagit sig ner i renskötselområdet. Det berättar Helene Lindahl Vik på naturvårdsverket.

Är det akut att flytta dem?

– Det kan man säga.

Erfarenheten av de två vargar som hittills flyttats är att de klarat det bra rent fysiskt, men att de senare har sprungit iväg från sina nya områden. Den ena så långt som från Dalarna till Norrbotten.

Olof Liberg som samordnar Skandinaviska Vargforskarprojektet - SKANDULV - säger att vargarnas rörlighet kan ha underskattats:

– Vi använder oss av erfarenhet från nordamerika där man flyttat mycket varg. Nu gäller det ju bara två fall här hemma, och båda fallen har ju varit rätt extrema, säger Olof Liberg.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".