Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
AVESTA

Ju fler kockar - desto bättre soppa

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 05.00
"Maten blir bättre nu"
(1:16 min)
1 av 10
Foto: Johanna Nyman.
2 av 10
Foto: Johanna Nyman.
3 av 10
Foto: Johanna Nyman.
4 av 10
Foto: Johanna Nyman.
5 av 10
Foto: Johanna Nyman.
6 av 10
Foto: Johanna Nyman.
7 av 10
Foto: Johanna Nyman.
8 av 10
Foto: Johanna Nyman.
9 av 10
Foto: Johanna Nyman.
10 av 10
Foto: Johanna Nyman.

Elever och äldre i Avesta kommun ska få bättre mat framöver. Den personal inom kommunens kostenhet som tidigare saknat utbildning har nämligen utbildats till kockar.

– Idag serverar vi ett mos på palsternacka och potatis, sedan är det en köttgryta med lite rött vin i. Svamp, morötter och lite syltlök blir det till det här, säger Sofia Sandkvist, en av dem som fått kockutbildning det senaste året.

– Det har varit roligt men också tufft. Man har fått läsa mycket teori på kvällarna, konstaterar hon.

– Vi vill ge våra barn, unga och äldre så bra mat som möjligt. Många i vår personal har jobbat länge men saknar formell kockutbildning, då har vi valt att göra så här, säger Eva Södergård, kostchef i kommunen.

Kan maten verkligen bli bättre trots att inga pengar skjuts till för inköp?

– Ja, för nu vet personalen hur de ska hantera råvarorna så effektivt som möjligt, säger Eva Södergård.

Johanna Nyman
johanna.nyman@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".