Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NUTRITION DAY

Matmätning på Falu lasarett idag

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 15.20
"Jag är ju inte pigg så jag har ingen aptit"
(1:24 min)
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg, Scanpix.
Rut Johansson en av patienterna på avdelning 14 som deltar i Nutrition day.
2 av 2
Rut Johansson en av patienterna på avdelning 14 som deltar i Nutrition day.

17 000 patienter i flera olika länder skriver idag upp hur mycket de äter av sin sjukhuslunch. Falu lasarett är ett av två sjukhus i Sverige som deltar i undersökningen, som går ut på att ta reda på mer om sambandet mellan mat och ett snabbare tillfrisknande.

10 november är det Nutrition Day, som går ut på att ta reda på mer om sambandet mellan vikten av att äta maten på sjukhuset och ett snabbt tillfrisknande.

Det här året kommer 17 000 patienter i flera länder att delta i undersökningen, varav några finns på avdelning 14 på Falu lasarett.

Falu lasarett är tillsammans med lasarettet i Visby de enda sjukhusen som deltar.

– Man vet att patienter som äter mindre har sämre förutsättningar för att läka efter ett kirurgiskt ingrepp, säger Anna-Lena Selgeryd, dietist på Falu lasarett.

En av dem som fick skriva upp sitt matintag som bestod av korv med mos idag, var Rut Johansson från Grycksbo.

– Jag är ju inte pigg så jag har ingen aptit, säger Rut Johansson.

Resultaten av undersökningen kommer sedan att skickas till ett nutritionscenter i Wien som kommer att sammanställa och återkomma med resultaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".