Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NORRA DALARNA

Många vill hjälpa ensamkommande barn

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 22.00
"Barnen väcker känslor hos medmänniskor"
(1:27 min)
Foto: Lars Pehrsson, Scanpix.

Intresset för att bli god man för ensamkommande flyktingbarn är stort i norra Dalarna. Hittills har 24 personer anmält att de vill bli god man åt något av de barn som kommer till Mora och Älvdalen i vår.

– Det är större än vad jag hade väntat mig, säger överförmyndarhandläggare Tomas Nilsson.

– Men jag har fått indikationer på att det generellt är lätt att hitta gode män för de ensamkommande barnen, fortsätter han.


Behöver utbildning
Barn och ungdomar som kommer till Sverige utan sina föräldrar eller annan vårdnadshavare, behöver någon som företräder deras intressen, och det är där den gode mannen eller kvinnan kommer in i bilden.

Det handlar om att hjälpa och stödja barnen på samma sätt som en förälder när det till exempel gäller att välja skola, men också att stötta dem genom hela den komplicerade asylprocessen.

Så det krävs en del utbildning för att få bli god man.

– Det blir fyra tillfällen i vardera kommun då de blivande gode männen får information av överförmyndare, socialförvaltning, migrationsverket och de som ansvarar för boendet, säger Tomas Nilsson.


Utsatt situation
Det finns ett stort intresse att hjälpa och stödja de här barnen.

– En orsak till det, tror jag är att de här barnen är i en utsatt situation, kommer hit ensamma och att det väcker starka känslor hos oss medmänniskor, säger Tomas Nilsson.

Stefan Linde, kommunchef i Älvdalen, gläds åt det stora intresset. 14 personer har anmält intresse där.

– Det är fantastiskt att vi har så många människor i kommunen som vill göra en insats för de ensamkommande barnen, säger han.

Den 15 november går tiden ut för att anmäla sitt intresse i Älvdalen och den 15 december i Mora.

Det är den nybildade Överförmyndare i Samverkan i Övre Dalarna som ansvarar för gode män i Mora, Orsa, Älvdalen, Rätttvik, Leksand och Vansbro.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".