Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
AVESTA

Allvarliga brister i skolornas kök

Publicerat söndag 15 april 2012 kl 10.00
"Det blir kvar rester på redskap"
(1:05 min)
Foto: Linda Forsell, Scanpix.

Allt fler barn blir matallergiska, och i Avesta har kommunen gjort en granskning av hur skolköken gör för att inte allergiska barn ska få i sig något som dom inte tål. Alla tillagningskök i kommunen har kontrollerats, och brister finns hos alla.

– Om man inte sköter det här rätt kan det hända en väldigt allvarlig olycka, som leder till att barn blir allvarligt sjuka eller till och med dö, säger Yvonne Eklund, miljöchef i Avesta.

Idag är vart tionde barn allergiskt mot någon slags mat, och kraven på skolköken blir allt högre. Den granskning som nu har gjorts i Avesta visar att skolköken överlag sköter sig bra, men att diskningen måste bli bättre, och skolköken tvingas nu också byta ut plastbesticken mot rostfria slevar och knivar.

– Det blir kvar rester på redskap helt enkelt, säger Yvonne Eklund, som tillsammans med sina kollegor har kontrollerat alla 24 tillagningskök i Avesta, Fagersta och Norberg.

– Totalt lagas cirka 300 portioner per dag till de allergiska barnen bara i de här kommunerna. Därför är det viktigt att man har rätt rutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".