Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DALARNA

"Läkarna skyller på fibromyalgin"

Uppdaterat måndag 16 april 2012 kl 14.02
Publicerat måndag 16 april 2012 kl 12.19
"Det är beklagligt om det är på det viset"
(1:21 min)
1 av 2
Foto: Eva Rehnström.
2 av 2
Christina Karlsson, Borlänge Fibromyalgiförening. Foto: Eva Rehnström.

Folk med sjukdomen Fibromyalgi blir inte tagna på allvar! Det menar Fibromyalgiföreningar som vittnar om människor som slutat berätta för läkare om sin fibromyalgi. Beklagligt, säger överläkare Johannes Lind.

– Tyvärr är det så att vi aktar oss för att berätta att vi har fibromyalgi, därför att det blir en förändring i sättet man blir bemött. Ofta kan läkaren istället för att ta och prata om det som man själv upplever, så säger de att det beror på fibromyalgi. Istället för att skicka kanske på undersökning eller provtagning. Det berättar Christina Karlsson från Borlänge Fibromyalgiförening.


Skyller på fibromyalgi
Fibromyalgi är ett kroniskt smärtsyndrom som innebär att den som drabbas bland annat får värk i muskler och leder.

Man tror att sjukdomen är starkt relaterad till långvarig stress och det finns inget botemedel. Den som drabbas får alltså lära sig att leva med smärta.

Men det är när andra sjukdomar kommer in i bilden som det blir problem, säger Christina Karlsson.

– Jag vet sådana som fått gå otroligt länge med andra sjukdomar för att det skyllts på Fibromyalgi. Det är inte bra.

Christina Karlsson tror att orsaken till att läkarna fortfarande inte tar människor med Fibromyalgi på allvar är för att det är billigare.

– Att skicka folk till röntgen kostar pengar så det är jättebra att vi har Fibromyalgi då kan allt skyllas på det, säger Christian Karlsson.


Området är eftersatt
Johannes Lind är överläkare på Falu lasarett. Han har ägnat över tio år till att lära sig mer om fibromyalgi, bland annat har han skrivit flera artiklar och en bok i ämnet:

– Just detta område är lite eftersatt i den svenska läkarutbildningen. Jag har själv fört fram den synpunkten många gånger, att man borde satsa mer på utbildningen inom funktionella tillstånd som detta kallas. Det finns inte ens någon speicalitet för funktionella tillstånd, patienterna har alltså ingen speciallist att vända sig till.

Hur går snacket bland dina kollegor angående fibromyalgi?

– Många har svårt att riktigt veta hur man ska tackla detta.

Fibromyalgiföreningarna berättar om att människor med fibromyalgi upplever att de blir nonchalerade när de söker hjälp. Hur tänker du kring detta?

– Är det på det sättet så är det mycket beklagligt, det är min uppriktiga reaktion på det, säger Johannes Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".