Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LEKSAND

Enda kommunen utan feriejobb i länet

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 04.58
"Det borde absolut finnas här också"
(1:18 min)
Leksands kommun. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.

Dalaungdomarna är i full gång med att söka feriejobb till sommaren hos kommunerna. De som däremot inte har den möjligheten är ungdomarna i Leksand.

Av Dalarnas femton kommuner är det bara Leksand som inte erbjuder sina ungdomar feriejobb. Avesta och Falun är de kommuner som har störst budget för feriejobb i länet. De flesta kommuner tycker att det här är ett sätt för ungdomarna att lära sig hur man söker jobb och komma ut i arbetslivet. Men Leksand har en annan syn på saken.

- Vårat mål är inte att erbjuda arbeten som annars inte finns. Sedan har vi gjort en sommarsatsning nu som vi har delat in i tre delar, säger Sakarias Winberg, KD, ordförande för utskottet lärande och stöd i Leksand.

De tre delarna som han pratar om är att de erbjuder 10-15 sommarjobb till ungdomar som av olika skäl behöver det extra mycket. Till exempel de som behöver en sysselsättning på sommaren, eller har svårt med ekonomin hemma. Kommunen har också sommarskola och lär ungdomar hur de ska söka jobb.

Finns jobb ändå
Anledningen till att Leksand inte erbjuder feriejobb är för att det finns nog med sommarjobb i Leksand ändå.

- Vi tror att det här är det rätta för Leksands kommun. Sedan finns det andra kommuner som gör på andra sätt och det kan vara rätt för dem, säger Sakarias Winberg

För de andra kommunerna skiljer sig verksamheten något men det är oftast 16- och 17- åringarna som får ansöka om ett jobb på två veckor. Avesta och Falun lägger båda 1,8 miljoner kronor på feriejobb. I Falun får hela 400 ungdomar jobb på det här viset.

I Rättvik och Vansbro finns det färre feriejobb att söka i år än tidigare år på grund av dålig ekonomi. Likadant är det i Mora, men där är det inte den dåliga ekonomin som bestämmer. Där har kommunen istället fått in färre företag som har anmält att de kan ta emot feriearbetande ungdomar.

Svårt att ge alla jobb
I Malung-Sälen finns det också färre platser men av en annan anledning:

- Tidigare år samarbetade vi med Arbetsförmedlingen, vi erbjöd två årskullar att söka och vi betalade bäst lön till ungdomarna i hela landet. Det fungerade inte, men vi har inte haft feriejobb så länge så vi testar oss fram, säger Kurt Podgorski som är kommunalråd i Malung-Sälens kommun.

I år har de halverat antal jobbplatser, från 150 till 60-80 stycken. Men istället garanterar de att alla som är födda 1995 och vill ha ett feriejobb kommer att få det. Kommunen tror ändå att det inte kommer att bli svårt för resterande ungdomar att få jobb.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Hur många feriejobb finns det att söka i din kommun? Här är listan:

Siffran inom parentes anger hur många platser det fanns förra året.

Rättvik: 60 (100)
Avesta: 185 (ca 190)
Malung-Sälen: 60-80 (151)
Orsa: 150 (150)
Älvdalen: 67 (80)
Mora: ca 120 (220)
Borlänge: ca 100 (ca 100)
Falun: 400 (400)
Gagnef: 50- 55 (50-55)
Hedemora: 100 (100)
Leksand: 0 (0)
Ludvika: ca 180 (ca 180)
Smedjebacken: ca 150 (ca 150)
Säter: Alla födda -95 (alla födda -94)
Vansbro: 20 (47)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".