Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
REGION DALARNA:

Kommunerna ska ansvara för hemsjukvården

Uppdaterat torsdag 3 maj 2012 kl 16.05
Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 15.24
"Syftet är inte privatisering"
(1:58 min)
Foto: Scanpix.

Kommunerna tar nu över ansvaret för hemsjukvården från landstinget. Det har Region Dalarnas välfärdsberedning idag beslutat. Något som kan medföra att hemsjukvården privatiseras.

Kommuner som Leksand och Rättvik har infört LOV, Lagen Om Valfrihet. Det betyder att kommunerna kan välja att även hemsjukvården ska få bedrivas privat.

Men att det ska hända tror inte landsingsrådet Gunnar Barke (S).

– Det primära syftet är inte att det ska privatiseras utan att det ska bli en bättre vård och omsorg för de enskilda vårdtagarna, och det tror jag att det blir. När det gäller privatiseringsivern är den inte så stor i det här länet, och de senaste exemplen runt om i landet gör kanske att den inte blir hetare heller, säger han.


Enklare för patienten
Hemsjukvård är den vård som patienter som inte kan ta sig till vårdcentralen istället kan få i hemmet, förklarar Ulla Jonasson-Damm, som är landstingets projektledare för kommunaliseringen av hemsjukvården:

– Det kan vara såromläggning, hjälp med injektioner och så vidare, säger hon.

Och meningen med att kommunen tar över ansvaret för det här är att det ska bli enklare för patienten.

– I regel är det äldre människor vi pratar om, att vi håller samman den här vården i hemmet så att det inte kommer personal från landstinget ena timmen och från kommunen i nästa timme, utan att man har en sammanhållen vård och omsorg, säger Gunnar Barke.


Rättvis och jämlik vård
Ekonomiskt innebära det här att alla kommuner kommer höja skatten med 23 öre, samtidigt som landstinget sänker sin skatt med samma summa.

Men att den här förändringen skulle slå mot kommuner med många äldre och ett högt vårdbehov tror inte Gunnar Barke:

– Det skatteutjämningssystem vi har nationellt kompenserar kommuner som har en stor tyngd på den här sidan och många äldre.

– Och vi har ju fortfarande hälso- och sjukvårdslagen, så en rättvis och jämlik vård för alla finns med i lagen, säger Gunnar Barke.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".