Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vansbro

Lantbrukare i Vansbro vill ha besked om biogas

Publicerat tisdag 7 augusti 2012 kl 05.00
"De har stoppat bidragen"
(1:32 min)
1 av 3
Anders Munters en av ägarna bakom Vansbro biogas väntar på besked om investeringsstöd för biogas. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 3
Skalrester från potatisodling i Vansbo ska användas till biogas och gödsel utan kemikalier. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 3
Gödsel från lantbruket skatas tillvara för att tillverka biogas i Vansbro kommun. Foto: Inga.Korsbäck/Sveriges radio.

Det är väntans tider för Vansbro biogas AB, som vill bygga en biogasanläggning för produktion av drivmedel. 13 företag är med i projektet och man har nu skickat in en ny ansökan om statligt stöd.

Intressenterna bakom Vansbro biogas AB, har sedan 2008 arbetat med att skapa en biogasanläggning och man väntar nu på att något ska hända, säger Anders Munters i Dala Järna som ingår i gruppen.

– Bidragen har stoppats för närvarande, från Jordbruksverket eller Regeringen för att man ska reda ut det här och titta lite på vad det är som ska gälla. Och man kan ju hoppas att de kommer fram till något som är positivt även för en anläggning av den här typen, säger Anders Munters.

Vansbro biogas, med 13 företagare är en av två seriösa aktörer i länet när det gäller att börja producera biogas. Hos länsstyrelsen finns nu en ansökan om ett investeringsstöd på 30-procent. Men krångel om hur regler ska tolkas å att de statliga pengarna snart är slut, är några hinder på vägen, innan en biogasanläggning till en investeringskostnad på mellan 60-70 miljoner kronor kan byggas.

– Alla pratar om och det kommer larmrapporter om att vi slänger alldeles för mycket matrester, vi ska inte göra det och vi ska ta hand om det och utnyttja näringen på ett eller annat vis. Det här är ju ett sätt, man gör både gas och gödsel igen och det borde man tänka på, säger Anders Munters.

Syftet med projektet i Vansbro är att lantbrukare efter att rester från bland annat potatisodling och ortens pizzafabrik rötats, ska få gödsel och slippa köpa in så mycket konstgödsel. På det viset tror man att ortens lantbrukare ska bli mindre beroende av konstgödsel och att det även ska vara bra för miljön.

När det gäller biogas som drivmedel, så har man förhoppningar om att Dalatrafik ska köpa gasen:

– Dalatrafik de är intresserade men det är bara det att de måste väga in det i nästa upphandling så de kan inte riktigt än säga hur mycket det blir och hur det kommer att se ut, säger Anders Munters.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".