Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Smedjebacken

Vindkraft väcker intresse i Smedjebacken

Publicerat torsdag 9 augusti 2012 kl 05.00
"En liten snurra kanske bara en meter hög"
(1:33 min)
1 av 2
Vindkraft. Foto: Robert F. Bukaty/Scanpix
2 av 2
Linn Josefsson energi och klimatrådgivare Smedjebackens kommun. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Det finns ett ökat intresse bland privatpersoner och byaföreningar att sätta upp mindre vindkraftverk i Smedjebacken. När kommunen undersökte lämpliga områden för vindkraft kom frågor om mindre vindkraftverk.

Det var under kommunens arbete med att ta fram en vindkraftsplan som det kom en hel del frågor om vad som gäller och hur man kan gå tillväga, säger Linn Josefsson, energi- och klimatrådgivare:

– En liten snurra som kanske är några meter hög, och det var många väldigt intresserade av om de kunde sätta upp, säger Linn Josefsson.

Det var när Linn Josefsson reste runt och informerade om kommunens arbete med att ta fram en vindkraftsplan som hon fick en hel del frågor om enstaka, mindre vindkraftverk.

På de tre möten som hölls på olika platser i kommunen så var det få som då var öppet kritiska mot vindkraftverk.

För intresserade privatpersoner som vill veta mer om solceller och egna mindre vindkraftverk kommer kommunen och ett studieförbund i höst hålla en kurs om det.

När det gäller kommunens Vindbruksplan som den heter, har man nu pekat ut nio lämpliga områden.

Men än så länge har inga konkreta ansökningar om att sätta upp större vindkraftverk kommit in till kommunen, berättar Linn Josefsson:

– Innan de skickar in en fråga till oss så vill de kanske kolla med andra personer, inte minst med dem som äger marken och kanske också med försvaret som kanske också har något att säga till om. De kanske gör många undersökningar innan de skickar in en fråga till oss på riktigt, säger Linn Josefsson.

I Smedjebackens kommun finns idag två vindkraftverk, ett ägs av det kommunala bostadsbolaget och det andra av en intresseförening. Vindkraftverken står på Uvberget, nära tätorten och är ett av de utpekade områdena i vindbruksplanen.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".