Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DALARNA

Göran Lambertz: "Stark bevisning mot Quick"

Uppdaterat måndag 20 augusti 2012 kl 15.54
Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 13.11
"Boken är effektiv men förrädisk"
(2:34 min)
1 av 3
Justitierådet Göran Lambertz. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 3
Thomas Olsson. Foto:Scanpix.
3 av 3
Thomas Quick. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Det finns starka bevis för att Thomas Quick verkligen är skyldig till minst två av de mord som han har dömts för. Det säger förre justitiekansler Göran Lambertz i DN Debatt idag.

På   ger Göran Lambertz i DN-debatt fem exempel på uppgifter som Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, lämnat till polisen som ingen annan än han kan ha känt till.

– Jag menar att både de fem exemplen och många andra exempel, visar att han kommer med upplysningar som är unika. Saker som är svåra att förklara om han inte har varit med som gärningsman på platsen. Jag säger inte att han är skyldig, men jag säger att det finns mycket stark bevisning mot honom, säger Göran Lambertz till Ekot.


Snedvriden debatt
Ett exempel som Göran Lambertz nu vill lyfta fram är att Sture Bergwall kände till ett födelsemärke på en av mordoffren, en 11-årig pojke. Han ritade en skiss av märket som pojkens mamma bekräftade att pojken hade.

Enligt Göran Lambertz är den debatt som just nu pågår kring de åtta mord som Sture Bergwall dömts för snedvriden och felaktig.

– Det är så väldigt många de senaste veckorna som har hoppat i alldeles galen tunna, som har dragit alldeles felaktiga slutsatser sedan Hannes Råstams bok kom om det här. Här och där kan man läsa att det är bevisat att Sture Bergwall är oskyldig. Man läser att det är självklart att det är en rättsskandal som har inträffat. Det är helt tokigt att dra de slutsatserna.


Förrädisk bok
Det var journalisten Hannes Råstam som gjorde den tv-dokumentär där Sture Bergwall tog tillbaka sina erkännanden. I dagarna kommer också en bok ut om fallet som ges ut postumt. Den är Göran Lambertz kritisk till.

– Det är en mycket effektiv bok. Men den är förrädisk. Den ger intryck av att polis och åklagare har gjort ett mycket dåligt arbete. Talar man med de personer som var inblandade så får man en helt annan bild, det är också en sak som jag vänder mig emot. Här har man lyssnat på en sida men det finns en annan sida att lyssna på också. Då får man en helt annan bild.


Olsson besviken
Men Thomas Olsson, Sture Bergwalls försvarsadvokat, säger att han är besviken över Göran Lambertz debattartikel.

– Jag blev förvånad och samtidigt lite besviken över det han skrev. Det som Lambertz egentligen säger i sin artikel är att ett stort antal hovrättsråd har inte gjort sitt arbete och det är ju en anklagelse som kräver betydligt utförligare motivering än den han har gett i sin artikel, säger han.

I sin debattartikel pekar Lambertz också på Sture Bergwalls gamla bakgrund som känd sexförbrytare. Det gör Thomas Olsson riktigt irriterad.

– Det är direkt oanständigt. Det är saker som inträffade när Sture Bergwall var 19 år gammal. Han har sonat sitt straff för det, och han har i tiden därefter inte blivit dömd för några sexualbrott.

Göran Lambertz tillhör dem som inte ifrågasatte Sture Bergwalls skuld från början. I sin tidigare roll som justitiekansler har han valt att inte föreslå vidare utredningar av domarna. Och i någon mån är det det ställningstagandet som Göran Lambertz vill försvara i dag.

– Ja, det är klart att det är lite så också. Jag undrar om jag verkligen kan ha tänkt så fel då. Nu har jag tittat mycket mer på materialet.


"Har gjort bort sig"
Även kriminologiprofessor Leif GW Persson levererar hård kritik mot Göran Lambertz.

– Lambertz har gjort bort sig i fallet Quick och försöker nu bäst han kan rädda sig själv genom att öppna dörren för en sanningskommission, säger Persson till svt.se.

– En sanningskommission kan bara hytta med näven, jag vill se ansvariga i fängelse. Det biter bättre om en åklagare granskar det här och att en förundersökning inleds. Åklagare och poliser begick mened när de utredde fallet Quick och överförde information till honom.


Oberoende kommission
Den förre justitiekanslern Göran Lambertz vill nu se en oberoende kommission som går igenom hela fallet.

Även Socialdemokraterna vill att regeringen tillsätter en oberoende kommission som granskar hanteringen av fallet Thomas Quick, berättar Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, för TT.

Kommissionen bör granska om enskilda befattningshavare brustit i samband med polisutredningarna, om det finns något systemfel och om något i så fall bör ändras i rättsväsendet, anser Johansson.

Även V vill att det tillsätts en granskning.

Och Justitieminister Beatrice Ask (M) vill ha någon form av belysning av hur rättsväsendet har hanterat fallet Thomas Quick.

– Exakt i vilken form låter jag vara osagt. Först vill jag avvakta de återstående resningsansökningarna, säger hon till TT.

Frågan om det blir en kommission får alltså inget svar nu.

TT/Ci Holmgren, Ekot/Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".