Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FALUN/SÄTER

Justitieråd och advokat tror att Quick är skyldig

Uppdaterat tisdag 21 augusti 2012 kl 15.57
Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 08.21
"Jag vet inte, men jag tror att han är skyldig"
(2:19 min)
1 av 5
Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
2 av 5
Justitierådet Göran Lambertz. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
3 av 5
4 av 5
Claes Borgström och Thomas Quick (Sture Bergwall) i rätten 1998. Foto: Per Løchen/Scanpix.
5 av 5
Johan Asplund och Charles Zelmanovits. Arkivfoto: Bildmontage/Sverigesradio.

Igår sade justitierådet Göran Lambertz att han misstänker att Thomas Quick kan ha gjort sig skyldig till minst två mord. Idag säger även en av Quicks tidigare advokater, Gunnar Lundgren, att han inte utesluter att Quick är skyldig.

– Jag har inte vetskap, jag kan inte påstå att han är skyldig. Men jag tror att han är skyldig i ett par mål. Det gäller Johan och det gäller Zelmanovits. Annars tror jag det är fantasier mycket, säger Gunnar Lundgren.


Hävdar att han inte drogats
Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, har fått resning och frikänts i tre av de åtta mordfall han har dömts för, däribland det på Johan Asplund.

I det målet försvarades Quick av Gunnar Lundgren. Han var också hans advokat i fallet Charles Zelmanovits och i början av mordutredningen i Appojaure, där två holländska turister knivmördats.

För ytterligare två mord har Bergwall beviljats resning och för de tre övriga har resningsansökan lämnats in.

Journalisten Hannes Råstam har avslöjat att bevis i mordutredningarna har visat sig vara helt felaktiga och att utredningarna till största del bygger på Bergwalls egna erkännanden under påverkan av droger, och under ledande frågor från utredare och vårdpersonal vid Säters sjukhus.

Men Gunnar Lundgren hävdar att Bergwall inte drogades under de tidiga utredningarna.

– Då var han inte drogad. För då hade vi kontakt och sedan åkte vi iväg ut då. Klart, medicin hade han hela tiden, men han var inte så svårt neddrogad som Råstam vill göra gällande, att han gått som i dimma hela tiden, säger advokat Gunnar Lundgren.


"Djupt kränkande"
Även Claes Borgström, som även han försvarade Quick, menar att han inte var starkt påverkad av droger under förhören:

– Det är naturligtvis kränkande att påstå att jag skulle tillåtit förhör om han var så drogad att han knappt visste vad han pratade om, säger Claes Borgström till TT.

– Men under vallningarna förekom att han fick kraftiga ångestattacker och då fick han ångestdämpande mediciner på platsen. Det är naturligtvis otänkbart att domstolen skulle acceptera att någon var "hög som en julgran". Det går inte till så i svensk domstol, fortsätter han i intervjun med TT.

De senaste veckorna har det framförts krav på att en kommission ska utreda utredningarna och domarna mot Thomas Quick. Claes Borgström vill också att alla fakta hamnar på bordet.

– På något sätt måste man få fram mer fakta. Det är så väldigt mycket felaktiga uppgifter som cirkulerar och det finns säkert ett behov hos allmänheten att få veta. Men det är ett problem att utreda domstolarnas sätt att hantera enskilda mål, domstolarna ska vara helt fristående från statsmakten. Men på något sätt måste man gå vidare, säger Claes Borgström till TT.


Kunde inte agerat annorlunda
Igår sade före detta justitiekansler Göran Lambertz att han misstänker att Bergwall kan ha gjort sig skyldig till minst två av de mord han dömts för. Dels handlar det om mordet på elva-åriga Johan Apslund i Sundsvall 1980 och dels om nio-åriga Therese Johannesen i Drammen i Norge 1988.

Göran Lambertz har tidigare kritiserats för sina insatser kring Thomas Quick av journalisten Hannes Råstam. Gunnar Lundgren håller med Hannes Råstam om att Sture Bergwalls fantasier fått dominera utredningarna.

Men själv kunde han inte ha agerat annorlunda. Bergwalls egen inställning begränsade möjligheten till att försvara honom, enligt Gunnar Lundgren.

– Om jag har en klient som säger, att jag har gjort det här, jag är skyldig, och du ska se till att jag blir fälld för det här. Och jag frågade Bergwall flera gånger:  ”Men varför är du så envis på det här, att du är skyldig? Då sa han, att jag vill att de anhöriga ska få vetskap."

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Therese Johannesens mamma "Tror inte han har mördat någon"

Före detta justitiekanslern Göran Lambertz tror att Quick kan vara skyldig till två av de mord som han först dömts för och sedan friats från. Fallen det handlar om är mordet på elva-åriga Johan Asplund 1980 i Sundsvall, och mordet på nio-åriga Therese Johannesen 1988 i Drammen i Norge.
Inger-Lise Johannesen tror inte att Göran Lambertz har rätt:

#ljud=4101932#

Johan Asplunds föräldrar: "Man måste ställa människor till svars"

Anna-Clara och Björn Asplund, Johan Asplunds föräldrar, tycker att Göran Lambertz borde avgå som justitieråd. Detta efter Lambertz debattinlägg där han menar att Quick är skyldig på sonen Johan. Det skriver Norrländska Socialdemokraten idag.

#ljud=4102065#

#link=325938#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".