Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LÄNSPOLISMÄSTAREN:

"Bygg bort problemet med smitningar"

Uppdaterat torsdag 23 augusti 2012 kl 15.39
Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 11.00
"Sätta oss ner och komma fram till en lösning"
(1:17 min)
1 av 3
Foto: Scanpix.
2 av 3
Conny Storm. Foto: Martin Eriksson.
3 av 3
Länspolismästare Sten-Olov Hellberg. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.

Trots bra bevisning har polisen i Avesta lagt ned utredningar om flera smitningar från bensinnotor, något som mackägarna kritiserat hårt. Och nu vill länspolismästare Sten-Olov Hellberg se en dialog med bensinstationsägarna.

Som vi rapporterat om tidigare så menar mackägarna att polisen struntar i att gå vidare med sina utredningar, trots att det finns bra besvisning.

– Polisen lägger ner, trots att vi har superbra bevisning. Jag känner frustration, säger Conny Storm, chef på Shell vid Dalahästen i Avesta.

"Slöseri med tid"
Det var efter en av de senaste smitningarna nu under sommaren som Conny Storm fick nog. För trots att både tjuven, hans bil och bilens registreringsnummer syntes tydligt på filmen, och trots att personalen konfronterade smitaren, lade polisen ned utredningen.

Först efter att Conny Storm överklagat det beslutet har nu en åklagare valt att ta upp ärendet igen.

– Det känns som slöseri med åklagarens tid och med min tid. Jag tycker polisen ska ta i caset direkt i sådana här solklara fall, säger han.

"Folk tröttnar"
Conny Storm tycker att polisen struntar i att utreda anmälningarna, och han har nu tillsammans med andra mackägare i stan vänt sig till bland annat moderate riksdagspolitikern Carl-Oskar Bohlin för att få hjälp.

– Ja kan faktiskt inte förstå att det skulle saknas spaningsuppslag i de här fallen, säger Carl-Oskar Bohlin, som menar att polisen måste bli bättre på att ta tag i och lösa såna här brott, särskilt eftersom polisen under de senaste fått ökade resurser av Regeringen till att lösa mängdbrott.

– Konsekvensen blir att folk tröttnar och inte orkar anmäla sådana här brott, och så får det ju inte vara.


Hoppas på dialog
Men Thomas Hellgren som är polisområdeschef i Avesta tycker att polisen gjort det de ska och kan.

– På rak arm kan jag inte se att vi skulle kunna göra något så mycket bättre. Det jag skulle kunna hoppas på är att ha en dialog med mackägare om man anser att vi inte gör vad vi ska, säger han.

Mackägarna är arga på att polisen lagt ned utredningar, trots att det i flera fall finns både kamerabilder och vittnen som kan peka ut smitarna.

– Vi vet vad de heter, vi har bilen, vi har allt, och film har vi också som polisen har fått, men de lägger ner ändå, säger Conny Storm på Shell.

Vad käner du?

– Frustration!


Krävs 100-procentig bevisning
Thomas Hellgren på polisen säger å sin sida att det krävs en väldigt bra bevisning för att få någon fälld i sådana här fall.

– Det räcker inte att man är 99 procent säker på vem som har gjort vad, utan det krävs en hundra procentig bevisning på det. Vi måste hela tiden göra prioriteringar.

Mackägarna tycker att ni är nonchalanta, vad säger du om det?

– Det är väldigt tråkigt eftersom vi i alla sätt försöker göra så mycket vi kan i alla ärenden.


Bygga bort problemet
Även länspolismästare Sten-Olov Hellberg vill se ett möte och en dialog mellan mackägarna och polisen efter den senaste tidens kritik.

– Jag tycker att den här debatten som uppstått gör att det är väldigt angeläget att vi för en dialog. Jag välkomnar en dialog mellan mackägarna i Avesta och polisområdet i Avesta. Vi vill sätta oss ner och komma fram till en bra lösning, och den bästa lösningen är ju att förebygga brott.

Länspolismästaren föreslår att dom ska bygga andra system med kontantbetalning

– Man bygger bort problemet helt enkelt.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".